La salonul de invenţii şi inovaţii „Inventika“ din 15-18 octombrie desfăşurat în cadrul Romexpo, sub egida Ministerului  Educaţiei Naţionale, a fost prezentată la standul INCAS macheta avionului IAR-99 TD, varianta modernizată a avionului românesc de antrenament IAR-99 Şoim.

Prototipul  este aşteptat a fi gata de testare în 2016 şi reprezintă un pas cheie în dezvoltarea pe termen lung a noii generaţii de avioane de antrenament produse în România. IAR-99 TD îşi propune să se încadreze în generaţia 4.5 de avioane militare de antrenament.

IAR 99TD este în fapt un demonstrator tehnologic care are la baza varianta „Şoim“ a IAR 99. Aparatul este modificat la Avioane Craiova şi are numărul de bord 7003. Programul are în vedere dezvoltarea şi producerea noii generaţii de avioane pentru antrenamentul avansat pe supersonic. În cadrul programului IAR 99TD se are în vedere în primul rând o nouă  arhitectura a avionicii.

Ca şi aspect, macheta demonstratorului tehnologic se remarcă printr-un „bot“ alungit ce face loc modernului radar AESA şi o uşoară redimensionare a şasiului pentru montarea noului motor marca Honeywell, mai modern decât actualul Viper. Avionul va fi în continuare subsonic, cu o viteză maximă de aproximativ 850 km/h. Un element de noutate va fi constituit de bordul complet digitalizat, care împreună cu sistemul HOTAS (Hands On Throttle-And-Stick), avionica modernă şi sistemul de comunicaţii compatibil cu cele mai recente standarde NATO va permite realizarea de misiuni de antrenament militar complex, ce includ comunicarea cu reţeaua de radare la sol şi simularea de ţinte virtuale.

Se preconizează ca în 2016 să înceapă testele cu noul demonstrator tehnologic – IAR 99TD. Dacă s-ar concretiza şi o finanţare substanţială, acest avion ar putea fi fabricat pe scară largă şi ar putea intra în dotarea Forţelor Aeriene Române dar ar putea fi şi comercializat în alte state.

Sursa: Romania Breaking News ( rbnpress.info )