Autorităţile de forţă ale statului român au planuri mari pentru perioada următoare, iar contribuabilii trebuie să ştie că nu mai funcţionează deviza „merge şi aşa”, când vine vorba despre conformarea la prevederile Codului muncii şi Codului fiscal.
În perioada imediat următoare, Fiscul împreună cu Inspecţia Muncii vor demara controale la contribuabilii din ţară, pentru a descoperi acei angajatori care încalcă legea şi nu declară munca.
Ce-ţi pregăteşte, de fapt, ANAF
„Campania de controale comune ale ANAF cu Inspecţia Muncii, pentru „prevenirea” muncii nedeclarate şi proiectul-pilot pentru realizarea de controale în timp real, planificat să se deruleze în viitorul apropiat, pentru îmbunătăţirea conformării voluntare sunt două dintre cele mai recente proiecte anunţate de autoritatea fiscală română.
De altfel, ANAF a vorbit şi despre creşterea cu 10% a numărului de inspecţii fiscale până la finele anului 2025, dar şi despre majorarea colectării cu 2,5 puncte procentuale din PIB în acelaşi interval de timp şi reducerea decalajului de colectare a TVA, priorităţi prevăzute, de altfel, de Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare a României”, arată un punct de vedere semnat de Emanuel Băncilă, partener, coordonatorul Practicii de inspecţii şi controverse fiscale, şi Adrian Rus, partener, liderul departamentului Preţuri de transfer, EY România.
E important de menţionat faptul că prevederile Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă – PNRR – ne obligă la a acţiona împotriva fenomenului muncii nedeclarate sau subdeclarate.
„Ca urmare a protocolului de cooperare cu IM, se va elabora un plan de acţiune comun pentru a include operatorii economici care prezintă un risc fiscal ridicat şi, de asemenea, pe cei care prezintă un risc din perspectiva utilizării muncii subdeclarate/nedeclarate.
Acest plan va fi defalcat pe tipuri de activităţi sezoniere, în cazul în care incidenţa riscurilor menţionate este cunoscută a fi ridicată.
Periodic, conducerea structurilor implicate (Direcţia Generală Antifraudă Fiscală şi IM) va analiza rezultatele obţinute, precum şi posibilităţile şi perspectivele de actualizare a planului, în funcţie de rezultatele respective”, se arată în PNRR.
Sursa: www.playtech.ro