România a devenit peste noapte, lider european la exportul de cereale, în principal de grâu, orz, soia, şi ulei de floarea soarelui.

 

Cu cerealele Ucrainei, blocate în porturi şi silozuri, şi exporturile Rusiei oprite, ţările care depindeau de aceste mărfuri s-au reorientat.

 

″Este o oportunitate pentru noi″⁣, spune ministrul agriculturii, care dă asigurări, că avem suficiente rezerve, şi doar surplusul, merge la export.

 

Din ziua în care a început războiul, pe 24 februarie, la bursele internaţionale preţul grâului a explodat şi a ajuns la un nivel istoric.

 

Astfel, intermediatrii de pe pe piaţa cerealelor au ştiut că este un moment bun să facă profit. Aşa că au cumpăraţ grâne de la fermierii români care îl păstrau în silozuri.

 

Daniel Radu, fermier: ″Ne-au sunat şi ne-au spus, uite, avem un preţ bun şi dacă vrei să vinzi cerealele pe care le ai pe stoc. Iar fiecare fermier a decis, dacă vinde sau nu vinde. E o perioadă foarte bună. datorită creşţerii preţurilor la cereale putem să compensăm şi să recuperăm din cheltuielile cu îngrăşămintele., pesticidele, motorină. Din 2010, de când fac agricultură aşa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată. Ca preţurile să fie atât de mari, să crească cu 60,70%”

 

Victor Beznea, Secretar general ARCPA: ″Preţuri cu o volatilitate extremă. Adică şi creşteri şi scăderi cu amplitudini foarte mari. 20,30 de euro, uneori în aceeaşi zi. Ceea ce n-am mai văzut în toată cariera mea. În aceeaşi zi să ai asemenea fluctuaţii”.

 

Cu o producţie record, de peste 11 milioane de tone de grâu anul trecut, România a devenit rapid furnizor pentru ţările cu deficit de grâne.

 

În ultimele două săptămâni România a exportat aproape 180 de mii de tone de grâu şi a devenit astfel principalul exportator la nivelul Uniunii Europene. Anul trecut, în aceeaşi perioadă fluctuăm între locul 5 şi 7 în rândul ţărilor care dădeau grâu la export, cu o cantitate de 62 de mii 800 de tone. Adică aproape de trei ori mai puţin.

 

România a devenit importantă şi la exportul de orz. De la începutul lunii, din ţara noastră au plecat spre statele din afara blocului comunitar, aproape 48 de mii de tone. Ocupăm astfel locul doi în rândul ţărilor europene care au exportat orz în ultimele două săptămâni. După Franţa, cu peste 92 de mii de tone.

 

Este şansa României de a ieşi în faţă ca ţară mare producătoare de cereale, spune Ministrul Agriculturii, care dă asigurări că avem suficientă marfă pentru consumul intern, dar şi în rezervele de urgenţă ale statului.

 

Adrian Chesnoiu, ministerul Agriculturii: ″Avem consumul intern asigurat, iar surplusul poate merge către aprovizionarea altor state”.

 

În primele două săptămâni de la începutul războiului România a fost şi cel mai mare exportator de soia şi ulei de floarea soarelui.

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro