Distribuirea cardurilor de sănătate nu va intra în atribuţiile medicului de familie. Acesta va ajuta pacienţii doar la iniţializarea cardurilor. Aşa a declarat vineri ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, la Conferinţa Regională de medicină a familie, organizată la Mamaia.

Cristian Buşoi:"Cardul de sănătate se distribuie prin medicina Ministrul a precizat că, împreună cu premierul Victor Ponta s-a convenit ca distribuirea cardului să nu intre în atribuţia medicului de familie, însă, până la jumătatea lunii semptembrie 2013, vor fi găsite cele mai bune soluţii pentru a rezolvă situaţia distribuţiei cardului naţional de sănătate. Totodată, în urma discuţiilor purtate de ministru cu reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) şi ai patronatelor medicilor de familie, s-a convenit ca aceştia să ajute pacientul la iniţializarea cardului de sănătate. „Echilibrarea componentelor sistemului sanitar este o parte esenţială în cadrul reformei în sănătate, iar aici vom pune accentul pe medicină de familie, centrele de permanenţă şi ambulatoriul de specialitate, diminuând în paralel cheltuielile cu sectorul spitalicesc, care este un mare consumator de resurse. Cred cu toată convingerea că sistemul sanitar românesc se poate schimba stimulând medicul de familie să fie integratorul sistemului medical în legătură cu pacientul”, a declarat Nicolăescu. Asta în condiţiile în care preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi, a anunţat la jumătatea lunii august că noile carduri vor fi distribuite de medicii de familie.

Cristian Buşoi, preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate a declarat că distribuirea va începe din luna septembrie, chiar dacă medicii de familie nu sunt de acord ca distribuirea cardului să se facă prin ei. Ce informaţii vor conţine cardurile de sănătate şi când va începe distribuţia lor Arădenii vor fi primii beneficiari ai cardurilor de sănătate. Mai precis, cele 200.000 de documente electronice, pe care vor fi înscrise grupa de sânge, RH-ul şi boala majoră de care suferă asiguratul, vor ajunge în Arad la sfârşitul acestei luni. Anunţul a fost făcut de Cristian Buşoi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), care a adăugat că se doreşte ca distribuţia cardurilor să se facă prin medicii de familie.