Cei mai mulţi români traficaţi în Marea Britanie lucrează "la negru” ca muncitori necalificaţi în construcţii şi la spălătorii auto, a declarat comisarul şef Robert Marin din Ministerul Afacerilor Interne. Comisarul Kevin Hyland, raportor britanic pentru problematica traficului de persoane şi a sclaviei moderne, a arătat că numărul românilor exploataţi prin muncă este din ce în ce mai mare în Marea Britanie, în 202 din 3.100 de cazuri de sclavie modernă fiind implicaţi români. 

Comisarul şef Robert Marin, directorul general adjunct al Direcţiei Generale Management Operaţional (DGMO) din Ministerul Afacerilor Interne, a spus că România şi Marea Britanie au statistici diferite în ceea ce priveşte numărul de români victime ale traficanţilor de persoane.

„Vorbim de două evaluări separate pe care România şi Marea Britanie le are, în sensul că dacă luăm în considerare valorile britanice, vorbim de un număr considerabil de victime, dar evaluările din România indică un număr mai mic de victime exploatate în Marea Britanie. Lucrăm împreună pentru a corela aceste date. Diferenţele sunt legate de modul în care se aplică în cele două jurisdicţii actele normative în vigoare. Vorbim de sisteme diferite de evaluare a situaţiilor în care se găsesc victimele, vorbim de mecanisme diferite în care victimele sunt introduse, încercăm să corelăm cele două statistici. Statisticile noastre arată un număr mult mai mic de victime identificate efectiv pe teritoriul Marii Britanii”, a spus comisarul şef.

Adjunctul Direcţiei Generale Management Operaţional a explicat că, în Marea Britanie, dacă victima nu doreşte ca datele să-i fie transmise mai departe către autorităţile din România, acestea rămân doar în sistemul britanic.

„De aici şi acesta diferenţa mare. Asta nu însemna că nu vom identifica acest fenomen ca o prioritate pentru Ministerul de Interne”, a arătat Marin.

Adjunctul DGMO a mai spus că cei mai mulţi români sunt exploataţi în Marea Britanie prin muncă brută, în construcţii, ca muncitori necalificaţi şi în spălătoriile auto.

„Găsim un număr mare de cetăţeni români identificaţi de-a lungul timpului ca muncind în acele spălătorii şi acolo există riscul producerii unor fapte de trafic de persoane. Fenomenul muncii la negru este coroborat cu aceste «afaceri» ale unor traficanţi”, a precizat Robert Marin.

El a mai spus că, în ultimii şase ani, mai mulţi ofiţeri de poliţie români au lucrat în unităţi de poliţie britanice, în jurisdicţiile în care existau probleme.

„Din 2012 până în prezent am avut şi 10 ofiţeri de poliţie care au lucrat în Metropolitan Police şi au avut investigaţii directe cu partenerii din Marea Britanie. Avem la momentul de faţă cel mai mare număr de investigaţii comune existent în Europa între două ţări. Acest număr poate fi interpretat în două feluri: avem un fenomen foarte mare sau colaborăm foarte bine”, a completat Marin.

Comisarul Kevin Hyland, raportor britanic pentru problematica traficului de persoane şi a sclaviei moderne, a declarat că, în 2016, în Marea Britanie s-au raportat 3.100 de cazuri de sclavie modernă, iar în 202 dintre acestea au fost implicaţi români, un număr foarte mare, având în vedere că în cele peste 3.000 de cazuri erau implicaţi cetăţeni din 100 de ţări.

Hyland a spus că numărul românilor exploataţi prin muncă este din ce în ce mai mare în Marea Britanie.

El a precizat că, anul trecut, au existat informaţii despre un număr foarte mare de cazuri, respectiv aproximativ 30.000, dar au fost raportate şi dovedite 3.100.

Kevin Hyland a mai spus că legislaţia celor două ţări diferă, în Marea Britanie fiind investigat şi sectorul privat, pentru că din lanţurile de furnizori apar cele mai importante acte de sclavie modernă. Comisarul britanic a adăugat că, în fiecare an, companiile private sunt obligate să afişeze pe site o declaraţie potrivit căreia nu folosesc persoane traficate pentru a produce bunuri şi servicii, iar aceste declaraţii sunt verificate de autorităţi.

Declaraţiile au fost făcute după ce comisarul Kevin Hyland şi ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, au participat la un seminar organizat de Ambasada Marii Britanii, cu ocazia vizitei Prinţul Charles în România.

Adjunctul Direcţiei Generale Management Operaţional a precizat că la seminar s-au discutat aspecte legate de cooperarea româno-britanică privind traficul de persoane.