Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a făcut un anunţ important. Specialiştii au spus când revin ploile, de fapt, în contextul în care românii s-au săturat de caniculă şi secetă.

 

Cod portocaliu şi galben de caniculă în România

ANM a anunţat că marţi, 26 iulie, va fi valabil un Cod portocaliu de caniculă în Banat, Crişana, Oltenia şi local în Muntenia şi vestul Transilvaniei şi al Maramureşului. În aceste zone ale ţării, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

 

Meteorologii au transmis că în general după-amiaza se vor înregistra temperaturi de 37 – 40 de grade Celsius, iar noaptea acestea nu vor coborî sub 20 – 22 de grade Celsius, astfel că disconfortul termic va fi accentuat.

 

De asemenea, începând de luni, 25 iulie, şi până joi, 28 iulie, este valabil un Cod galben de caniculă în judeţele: Sălaj, Cluj, Sibiu, Braşov, Prahova, Buzău. Ilfov, Brăila, Galaţi, Vrancea, Bacău, Vaslui, şi părţi din judeţe printre care se numără: Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Alba, Hunedoara, Tulcea şi Constanţa.

 

Conform ANM, temperaturile maxime se vor situa între 33 şi 37 de grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, astfel că disconfortul termic va fi ridicat.

 

Când revin ploile în România

Gabriela Băncilă, director meteorologie operaţională ANM, a vorbit despre momentul în care vor reveni ploile semnificative în România, în contextul în care ţara se confruntă cu o perioadă de caniculă. Adică cele care să rezolve problemele cu privire la secetă. Specialista a declarat că acest lucru nu se va întâmpla foarte curând.

 

„Nu se estimează ca în următoarea lună să plouă cât ar trebui. Până să vină ploile care să conteze, măcar în ideea să se mai reducă din minusul pe care îl avem, ar fi bine măcar să plouă cât ar fi normal.

 

Am omis să vă spun că, din septembrie 2021 şi până în prezent, la nivel de ţară, un mic caracter excendentar în aprilie şi decembrie, în rest în fiecare lună a plouat mai puţin decât ar fi trebuit în mod normal să plouă. Deci, vă daţi seama cât ar trebui să plouă pentru a ajunge să echilibrăm?!”, a spus meteorologul.

 

Gabriela Băncilă a mai spus că România ar avea nevoie de vreo două, trei perioade cu cicloni mediteraneeni ce să aducă nişte ploi uniform distribuite, cu intensităţi variabile. Însă, probabilitatea de apariţie a acestor cicloni este mai mare în sezoanele de tranziţie şi în sezonul rece.

 

 

 

Sursa: www.impact.ro