Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) Raed Arafat a afirmat că scenariul cel mai grav în contextul pandemiei de coronavirus în România ar fi „să rămânem cu capacitate limitată de internare pentru bolnavii simptomatici care au nevoie de oxigen şi de tratament”. El a adăugat că din acest punct de vedere e îngrijorătoare cifra de 1.500 de noi infectări, deoarece la fiecare 1.000 de cazuri, aproape 50 dintre pacienţi ajung în terapie intensivă în următoarele zile. Arafat a mai spus că „acesta este scenariul pe care încercăm să îl evităm inclusiv prin creşterea numărului paturilor în terapie intensivă”.

„Scenariul cel mai grav a fi sa rămânem fără capacitate de terapie intensivă, pentru că ştim că de fapt asta este problema majoră. Să rămânem cu capacitate limitată de internare pentru bolnavii simptomatici care au nevoie de oxigen şi de tratament. De aici trebuie să se înţeleagă că cifra de 1.500 pentru noi e îngrijorătoare, pentru că fiecare cifră ,un procent din ea înseamnă internare în terapie intensivă. Fiecare 1.000 de cazuri, aproape 50 din ei ajung în terapie intensivă în următoarele zile, aşa că acesta este scenariul pe care încercăm să îl evităm inclusiv prin creşterea numărului paturilor în terapie intensivă”, a declarat Raed Arafat joi la Digi 24.

Acesta a adăugat că la Braşov a fost deschisă joi o secţie modulară de terapie intensivă cu 14 paturi suplimentare.

„Acum vin de la Braşov înapoi. La Braşov a fost deschisă secţia modulară de terapie intensivă cu 14 paturi suplimentare de terapie intensivă care vor deservi zona. S-a suplimentat la Mureş, la Cluj, la Bucureşti. Asta încercăm să facem – să creştem numărul paturilor de terapie intensivă pentru următoarea perioadă. Echipamente medicale acum în stoc există. Avem o rezervă de ventilatoare, avem rezervă de echipamente”, a explicat Arafat.

Şeful DSU a precizat cea mai serioasă problemă rămâne resursa umană, cadrele medicale necesare în spitale.

„Cea mai serioasă problemă care rămâne e cea a resursei umane care chiar dacă te duci şi faci sute de paturi, dacă nu au resursa umană necesară, atunci bineînţeles nu ai cum să le operezi. Deci noi încercăm să găsim soluţiile, ca pe lângă creşterea numărului de paturi, să rezolvăm şi problema de personal, folosind rezidenţii de ani mari, detaşând medici, deci acel personal medical între unităţile sanitare, lucru pe care l-am făcut în ultima perioadă”, a completat Raed Arafat.

Întrebat dacă se aşteaptă să scadă numărul persoanelor depistate cu noul virus, din toamnă, când lumea se întoarce din concedii, în contextul în care în prezent sunt 10.000 de testări pe zi, la cerere, şeful DSU a răspuns: „Eu sper că totuşi numărul testelor să continue să fie unul mare, pentru că testele ne ajută să depistăm persoanele infectate şi să le carantinăm sau să le izolăm să zicem în sensul în care să nu intre în contact cu alţii. Eu sper totuşi că o să vedem că testele nu scad, ci cresc în continuare, mai ales dacă intră noile tehnici de teste rapide care se bazează pe antigen, nu pe anticorpi şi care să ne permită să punem diagnosticul într-un sfert de oră, 20 de minute sau 30 de minute, nu în câteva ore, cum se întâmplă acum”.

Arafat a mai spus că pot fi teste care nu au nici măcar nevoie de aparate, şi anume „testul se face doar pe baza reactivului, dar nu îţi trebuie aparate speciale în acest sens şi atunci am putea să creştem semnificativ numărul testelor”.

Alte 1.504 de cazuri noi de COVID-19 au fost anunţate joi de Grupul de Comunicare Strategică - cel mai mare număr zilnic de la declanşarea pandemiei - bilanţul îmbolnăvirilor fiind de 83.150. De asemenea, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 38 de decese, totalul fiind 3.459. Un număr de 492 de pacienţi sunt la ATI.