Creşterea numărului cazurilor de rujeolă reprezintă o problemă tot mai serioasă pentru continentul european. În primele şase luni ale anului au fost înregistrate peste 41 000 de cazuri de rujeolă, o bolală infecţioasă virală acută, foarte contagioasă. Experţii spun că de vină pentru epidemie este scăderea ratei de vaccinare a copiilor împotriva virusului rujeolic, scriu cei de la sciencealert.com., citaţi de Hotnews.ro.

În primele şase luni ale acestui an au fost înregistrate 41.000 de cazuri de rujeolă în Europa, dublu faţă de cifrele înregistrate pe tot parcursul anului trecut (23 927). În 2018 au fost înregistrate 37 de decese din cauza virusului.

,,Ne confruntăm cu o situaţie foarte serioasă”, spune doctorul pediatru Alberto Villani de la Spitalul Pediatric Gesu. ,,Oamenii mor din cauza rujeolei. O astfel de situaţie ar fi fost de necrezut în urmă cu 5 sau 10 ani.” Alberto Villani este preşedintele Societăţii de Pediatrie din Italia.

Motivul pentru care epidemia se răspândeşte tot mai repede este scăderea ratei de vaccinare. Pentru ca astfel de scenarii să fie prevenite este nevoie ca cel puţin 95% din populaţie să fie vaccinată.

În anumite părţi ale Europei, rata persoanelor vaccinate nu trece de 70%, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (WHO). ,,Acesta este cel mai important factor în răspândirea virozei”, spune Anca Păduraru, membră a Comisiei Europene de la Bruxelles. ,,Este inacceptabil să ne confruntăm în secolul XXI cu o boală care ar fi putut şi ar fi trebuit să fie eradicată”, adaugă aceasta. Mişcarea anti-vaccinare a crecut semnificativ în ultimii ani, iar un mare rol în această poveste îl joacă un studiu publicat în 1998 de Andrew Wakefield. Wakefield a falsificat cu bună ştiinţă rezultatele studiului pentru a argumenta că există o legătură între vaccinul împotriva rujeolei şi autism. Wakefield patentase la rândul său un vaccin alternativ împotriva virusului rujeolic şi îşi dorea ca acesta să înlocuiască tradiţionalul MMR. Între timp, studiul fostului medic a fost retras, iar lui Wakefield i s-a luat dreptul de a practica medicina, după ce a fost acuzat de încălcarea normelor de conduită academică şi medicală.

Deşi cercetările ulterioare arată că nu există legături cauzale între vaccinare şi autism, foarte multe persoane consideră că vaccinarea prezintă astfel de riscuri şi, în consecinţă, refuză să îşi vaccineze copiii.

Situaţia se poate agrava foarte uşor. Un studiu realizat în 2014 arată că eforturile de a corecta percepţia eronată a publicului despre vaccinare sunt cu mult sub eforturile celor care fac campanii anti-vaccinare în mediul online.

Mesajul anti-vaccinare se răspândeşte mai repede ca epidemia de rujeolă şi este la fel de periculos. Dacă 5% din membrii unei comunităţi refuză să fie vaccinaţi sau să îşi vaccineze copiii, se poate înregistra un efect disproporţionat asupra sănătăţii publice, deoarece rata anuală de rujeolă s-ar tripla.