Platforma informatică a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate s-a blocat pentru a doua oară în ultima lună, deşi o nouă companie se ocupă de întreţinerea sistemului. Este un serviciu pentru care CNAS plăteşte 5 milioane de euro. Defecţiunea durează deja de aproape 40 de ore.

"Cardul nu a putut fi activat. Token lipsă". Este mesajul primit de doctorii care au încercat să iniţializeze carduri de sănătate. S-a lucrat offline pentru a doua zi consecutiv. Medicii de familie acuză că nu îşi pot face treaba şi că reţetele prescrise offline nu sunt onorate.

Teamnet a câştigat prin licitaţie, la finalul anului trecut, mentenanţa sistemelor informatice care au legătură cu cardul de sănătate. Contractele sunt în valoare de peste 5 milioane de euro, dar firma nu a recepţionat încă toată documentaţia şi nu operează efectiv.

Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate a devenit funcţională în 2008 şi a costat 775 de milioane de lei. Cei mai mulţi bani au fost alocaţi pentru Sistemul Informatic Unic Integrat - 558 de milioane de lei. Cardul electronic de asigurări de sănătate a costat aproape 90 de milioane, iar dosarul electronic de sănătate 81,7 milioane de lei, conform TVR. Peste 45 de milioane de lei a înghiţit reţeta electronică. 163 de milioane de lei au fost fonduri europene.