Fişa medicală necesară la obţinerea sau reînnoirea permisului auto este valabilă timp de un an de la emitere, în condiţiile în care aceasta avea până acum o valabilitate de doar şase luni, conform unui ordin apărut azi în Monitorul Oficial. Totodată, a apărut un nou model al fişei medicale, ce conţine şi examinarea de pneumologie, pentru cei care vor permis pentru maşini mari, pentru a vedea dacă au apnee. Însă trebuie precizat că şoferii suspectaţi de apnee deja sunt obligaţi din 2015 să obţină un aviz medical pentru a avea permis auto.

Este vorba de Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 1.428/2019, care a fost publicat azi în Monitorul Oficial şi care se aplică deja.

În esenţă, noutatea majoră este că valabilitatea fişei medicale, de care au nevoie atât viitorii şoferi, cât şi actualii şoferi, a fost dublată (de la şase luni s-a ajuns la un an). Astfel, documentul poate fi folosit oricând în intervalul respectiv de un an, fie pentru prima obţinere a permisului auto, fie pentru reînnoirea celui deja obţinut.

Practic, avem de-acum un model nou al fişei medicale, însă acesta conţine mai ales modificări de formă. Singura schimbare, în afară de valabilitate, este apariţia, pe lista examinărilor medicale necesare, a pneumologiei.

Rubrica de pneumologie este obligatorie doar pentru cei care vor permis pentru camioane de marfă sau pentru autobuze, adică pentru categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 şi D1E. În acest fel, toţi şoferii care vor permis pentru acele categorii vor fi testaţi pentru apnee în somn, în condiţiile în care acum doar cei suspectaţi de apnee, indiferent de categorie, trebuie să se ducă la doctor pentru a obţine un aviz medical.

Şoferii suspectaţi că suferă de apnee în somn sunt obligaţi să se ducă la doctor pentru a obţine un aviz medical, altfel nu pot obţine permisul. Redacţia noastră a scris despre această nouă obligaţie în octombrie 2015.

Concret, cei pentru care există suspiciuni de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv trebuie să se ducă la o consultaţie medicală, pentru a obţine un aviz autorizat, înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere. Astfel, aceste persoane pot obţine permisul doar dacă dovedesc că îşi controlează afecţiunea, că respectă un tratament adecvat şi că prezintă îmbunătăţiri în ceea ce priveşte somnolenţa, fapt confirmat de un aviz medical autorizat. De asemenea, aceste persoane trebuie să se ducă periodic la controale medicale.

De reţinut că regulile actuale rămân neschimbate, chiar dacă avem acest nou model al fişei medicale cu rubrica de pneumologie. Cei suspectaţi de apnee oricum au nevoie de aviz medical dacă vor permis, indiferent de categorie.

Motivul pentru care au apărut în legislaţie restricţiile pentru persoanele cu apnee în somn este numărul mare de accidente auto care au drept cauză sindromul respectiv. Apneea este o oprire temporară a respiraţiei, sindromul de apnee în somn fiind asociat cu o somnolenţă diurnă excesivă.