Reducerea distanţei fizice între copii sau între elevi de la 2 metri, cât era până acum, la doar 1 metru, indiferent de ciclul de învăţământ preuniversitar, este principala măsură nouă propusă de Ministerul Sănătăţii în scenariul hibrid din documentul pe care săptămâna aceasta îl discută cu partenerii sociali la Ministerul Educaţiei, potrivit stiriedu.ro.

 

Purtarea măştii este o altă noutate. Dacă la grădiniţă şi pentru elevii de cliclul primar nu este obligatorie, la liceu şi gimnaziu nu este obligatorie pentru elevi doar „în timpul orelor de curs, atunci când se asigură distanţa de 1 m între elevi”. În plus, deşi pentru educatoare şi învăţătoare masca e obligatorie, regulamentul propus prevede că pentru profesorii de gimnaziu şi liceu masca „nu este obligatorie pentru personalul didactic atunci când predă şi este la 2 m de elevi”.

 

Setul de reguli ilustrează scenariul în care elevii ar veni 2 săptămâni dintr-o lună la şcoală, adică 10 zile lună, dar nu neapărat consecutive, ci existând posibilitatea să fie împărţite fie în reprize de o săptămână, fie câte două.

 

Scenariul hibrid este similar abordat asemănător pe trei ciclurile de învăţământ, atât în grădiniţe, cât şi în primar, gimnazialul şi liceul fiind puse împreună, din punctul de vedere al normelor propuse de către specialiştii de la Ministerul Sănătăţii.

 

Concret, deşi ministrul Sănătăţii vorbea recent despre împărţirea elevilor dintr-o clasă în trei şi doar o treime ar fi mers la şcoală, în timp ce două treimi continuau educaţia online, scenariul citat de stiriedu.ro arată o împărţire în două a claselor.

 

Intrarea şi ieşirea din şcoală ar trebui să se facă pe trasee special semnalizate şi delimitate, ca cele care au fost pentru examenele naţionale. Triajul epidemiologic se permanentizează petnru elevi, iar pentru cadrele didactice apare şi o declaraţie pe proprie răspundere.

 

Ministerul Educaţiei şi cel al Sănătăţii au recomandat până acum distanţare la 2 metri – Sursa: edu.ro

Părinţii sau alte persoane în afara de copii/elevi şi de personalul şcolii nu mai au voie în spaţiul grădiniţei sau al şcolii.

 

Atât în pauze, cât şi în tipul cursurilor distanţarea trebuie să fie de 1 metru. Până acum acelaşi minister al Sănătăţii a recomandat constant o distanţare de 2 metri.

 

Igiena mâinilor trebuie să fie „foarte frecventă”.

 

Ca si până acum, cei de la ministerul Sănătăţii propun să existe „o sală specială pentru izolarea copiilor care prezintă simptome pe durata programului, până la sosirea părinţilor”.

 

Pentru toate ciclurile de învăţământ se vor putea juca „doar anumite jocuri sportive, exclusiv în aer liber”. Ghidul respectiv arată că „nu vor fi practicate jocuri de contact sau cu mingea, nici activităţi care implică schimbul de obiecte” şi că „vor fi eliminate activităţi care implică formarea unor grupuri care duc la reducerea distanţei între copii”.

 

Reamintim că prima propunere de scenarii a venit din partea Asociaţiei Şcolilor Particulare. Aceasta a prezentat Guvernului, în grupul interministerial pentru reluarea şcolii un set de 3 scenarii.

 

Au urmat apoi scenariile Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi, iar ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a subliniat recent că ne îndreptăm spre un scenariu de învăţământ hibrid, jumătate predare clasică, jumătate online. Dar a spus şi că „Nu ştim când putem să ne pronunţăm asupra scenariilor”.

 

În Parlament şefii camerelor Legislativului i-au adresat o scrisoare premierului Ludovic Orban în care îi cer să prezinte „planul de măsuri concrete” de începere a anului şcolar 2020-2021.

 

Anul şcolar ar trebui să înceapă pe 14 septembrie, conform calendarului oficial.

 

 

 

 

Sursa: www.edupedu.ro