Toţi cetăţenii statelor membre UE cu reşedinţa în Regatul Unit vor putea rămâne acolo după Brexit, scrie sâmbătă cotidianul Daily Telegraph, preluat de AFP, citând surse guvernamentale.

France Presse notează că guvernul de la Londra a refuzat până acum să garanteze public posibilitatea rămânerii în ţară a cetăţenilor europeni după retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Daily Telegraph menţionează, potrivit agenţiei, un studiu oficial care arată că peste 80% din cei 3,6 milioane de europeni care trăiesc acum în Marea Britanie sunt eligibili automat la prelungirea dreptului de sejur după 2019, data la care ar urma să se producă efectiv aşa-numitul Brexit. Potrivit unor proiecte de reglementare elaborate de ministerul de interne britanic, ceilalţi vor primi un fel de derogare, care implică dreptul de sejur nelimitat.

Premierul Theresa May declarase de mai mult timp că se aşteaptă să poată garanta dreptul cetăţenilor altor state membre UE de a rămâne în Marea Britanie, dar a subliniat că asta depinde de drepturile acordate rezidenţilor britanici în Uniune. Poziţia ei a fost reluată săptămâna aceasta de ministrul comerţului internaţional, Liam Fox, care a apreciat că viitorul cetăţenilor UE în Regatul Unit ar urma să facă parte din elementele de negociere de care dispune Londra în negocierile pentru Brexit.

AGERPRES