Închiderea unei şcoli din Bucureşti după ce a fost descoperit un focar de coronavirus pune sub semnul întrebării deschiderea şcolilor pe 8 februarie. Răzvan Cherecheş, expert în sănătate publică, spune totuşi că şcolile ar trebui deschise măcar pentru elevii de la clasele primare.

 

Confirmarea a nouă persoane de la Şcoala Nr. 28 din Bucureşti cu coronavirus, dintre care una cu noua tulpină a virusului din Marea Britanie, iar restul de 8 cu tulpina cunoscută, a declanşat o anchetă din partea inspectorilor şcolari de la Inspectoratul Municipiului Bucureşti. În plus, Direcţia de Sănătate Publică a recoltat duminică alte 11 probe, dintre care 7 au fost confirmat prezenţa tulpinii obişnuite, iar 4 au mers la secvenţiere genetică la Institutul Cantacuzino, existând suspiciunea variantei mai periculoase a virusului.

 

„În şcoală s-au efectuat proceduri de dezinfecţie generală prin nebulizare în data de 21 ianuarie 2021, repetate în data de 25 ianuarie 2021. Ne-am mai confruntat cu astfel de situaţii şi înainte. Când apăreau cazuri se închidea şcoala, procedura e aceeaşi”, a explicat la Europa Liberă, Maria Manea, inspector general adjunct.

 

Dintre cei infectaţi, doi sunt profesori, două persoane fac parte din personalul didactic auxiliar şi cinci persoane din rândul personalului nedidactic. Inspectorii au aflat de la profesorii cu care au vorbit la telefon că în şcoală s-au respectat regulile de igienă, s-a purtat mască şi s-a respectat distanţa fizică. Iar în şcoală nu a avut loc nicio petrecere care să fi răspândit virusul.

 

Faptul că profesorii s-au infectat în masă pune sub semnul întrebării dacă şcolile pot fi deschise în siguranţă, atât pentru profesori, cât şi pentru elevi, pe 8 februarie, atunci când ar trebui să înceapă semestrul al doilea.

 

„Noi, ca profesori, ne dorim să venim la şcoală, şi elevii îşi doresc, şi părinţii. Dar nu putem spune dacă e bine să deschidem şcolile sau nu. Ne vor spune specialiştii în sănătate”, spune inspectorul general adjunct.

 

Ministerul Educaţiei pregăteşte trei scenarii, cu grădiniţele deschise

Decizia finală privind deschiderea şcolilor în format fizic va fi luată pe 2 februarie, în funcţie de situaţia infectărilor de la acea dată. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, spune că indiferent de decizia epidemiologilor, grădiniţele vor rămâne deschise. Ministrul a declarat la Antena 3 că şcolile vor fi deschise în funcţie de cele trei scenarii cunoscute încă din septembrie: verde, galben şi roşu.

 

”Grădiniţele rămân deschise, pentru că cel mai greu este să lucrezi cu elevii de clasele I-IV şi în grădiniţă. Nu spun că este uşor să lucrezi în gimnaziu, liceu sau în universitar online, dar în grădiniţe şi în clasele I-IV este cel mai greu de imaginat. Cum ai putea fi eficient, să îl înveţi pe un copil să facă litere online?”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

 

Cazul de la Şcoala Nr.28: „Nu au fost capabili să păstreze disciplina”

Prof. univ. Răzvan Cherecheş, expert în sănătate publică la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, arată că focarul de infecţie de la Şcoala Nr. 28 din Capitală este un exemplu de caz care arată că regulile sanitare nu se respectă aşa cum ar trebui în şcoli. Cu toate acestea, expertul în sănătate publică susţine că autorităţile ar trebui să pregătească deschiderea şcolilor pentru clasele primare.

 

„Cazul de la Şcoala Nr. 28 din Bucureşti e cel mai bun exemplu. Aici avem de-a face cu un grup de profesori care, atunci când şcoala era online, nu au fost capabili să păstreze disciplina suficient între ei fără să se infecteze”, a declarat Răzvan Cherecheş.

 

Expertul în sănătate publică spune că relaxarea restricţiilor în condiţiile apariţiei noii tulpine de coronavirus poate pune în pericol deschiderea şcolilor.

 

„Am văzut acum ce decizii aberante se iau în Bucureşti pe baza unei legislaţii care e depăşită deja (redeschidere automată în cazul în care numărul de cazuri scade sub 3 îmbolnăviri zilnice la mia de locuitori, de pildă). Nu s-a ţinut cont de faptul că avem noua tulpină. Acum se relaxează fără să se ţină cont că şcoala e o prioritate. În momentul în care tu relaxezi imediat ce a coborât sub 3, această relaxare va duce la creşterea cazurilor peste 3 şi automat se vor închide şcolile”, susţine Cherecheş.

 

Şcolile să primească elevii de la clasele primare

Totuşi, şcolile ar trebui deschise pentru clasele primare într-o primă fază, cu respectarea tuturor normelor sanitare, mai spune Cherecheş.

 

„Eu nu am fost de acord cu închiderea completă a şcolilor nici anul trecut în toamnă. Consider că până la clasa a IV-a şcolile ar fi trebuit păstrate deschise. Atunci a fost decizia mai uşoară, aveam alegeri. Acum, la fel, cu toată noua tulpină din Marea Britanie, consider că şcolile ar trebui deschise obligatoriu până la clasa a patra”, afirmă expertul care susţine că elevii de clasele primare reprezintă grupul cel mai vulnerabil din perspectiva educaţiei online.

 

„Aceşti copii nu pot fi lăsaţi singuri acasă, iar un părinte iese practic din circuitul economic ca să-i ajute şi să îi supravegheze. Dacă vin doar cei până în clasa a patra, şcolile au oportunitatea să-şi ajusteze spaţiile. E nevoie de distanţare între copii, de reducerea timpului petrecut la şcoală, iar masca să fie purtată de toţi elevii, inclusiv în pauză”, mai spune Răzvan Cherecheş.

 

Pentru a ţine situaţia sub control, expertul propune ca elevii şi profesorii să fie testaţi periodic, iar dacă rămânem la aceleaşi cifre de infectare, atunci vin la şcoală şi alte cicluri.

 

„Autorităţile locale trebuie să-şi asume un angajament prin care poliţia locală să disperseze mulţimea de părinţi care îi aşteaptă la poarta şcolii”, mai spune Cherecheş.

 

Cum procedează Marea Britanie şi Germania

Marea Britanie. Deocamdată, şcolile din Marea Britanie rămân închise. Guvernul britanic a anunţat că le va spune profesorilor şi părinţilor când se pot redeschide şcolile din Anglia „cât de curând putem”, potrivit BBC. În prezent, merg la şcoală doar copiii lucrătorilor din domeniile esenţiale, dar numai cei care nu au cu cine să fie lăsaţi acasă.

 

Premierul, Boris Johnson, ca şi ministrul Educaţiei, Gavin Williamson, sunt supuşi unor mari presiuni din partea părinţilor în direcţia redeschiderii şcolilor, dar rata mare a mortalităţii şi numărul mare de cazuri de infectări cu coronavirus îi pun în dificultate. Este posibil ca elevii să continue să înveţe de acasă până cel puţin după Paşte, spune experţii. Ministrul Williamson va anunţa săptămâna aceasta dacă elevii vor reveni la şcoală în a doua jumătate a lui februarie.

 

Germania. Până pe 14 februarie, data limită a carantinării naţionale anunţate săptămâna trecută, şcolile germane rămân închise în majoritatea landurilor. Elevii învaţă online. Părinţii primesc un concediu suplimentar anual de 10 zile pentru îngrijirea copiilor, iar părinţii singuri primesc în plus 20 de zile.

 

Şi şcolile din Danemarca şi Olanda vor rămâne închise cel puţin până în a doua săptămână a lunii februarie.

 

În Franţa, şcolile rămân deocamdată deschise

Franţa. Autorităţile de la Paris au decis în urmă cu câteva luni că şcolile să rămână deschise. Dar acum, când Franţa este ameninţată de al treilea val de coronavirus - dezbaterea este dacă şcolile vor rămâne sau nu deschise în cazul unei alte carantine. În acest moment, cursurile online sunt limitate, numai anumite grupuri de liceu învaţă online. Dar şi în cazul lor, sistemul după care funcţionează şcolile este cel hibrid, o parte dintre liceeni merg la şcoală, iar ceilalţi urmăresc online, potrivit Deutsche Welle.

 

Regulile de igienă sunt foarte stricte. Toţi elevii din Franţa, inclusiv cei din şcoala primară, trebuie să poarte măşti. În timpul prânzului, clasele nu se amestecă la cantina şcolii, elevii mănâncă în aceleaşi grupuri pentru a limita un eventual focar.

 

Şcolarii francezi sunt testaţi periodic de coronavirus. De la începutul pandemiei, cele 12 milioane de elevi francezi au petrecut cel mai mult timp la şcoală, comparativ cu elevii din celelalte ţări europene.

 

De asemenea, şcolile sunt deschise şi în Portugalia şi Spania.

 

În Italia, numai elevilor de liceu şi s-a permit reîntoarcerea la şcoală, însă numai în grupuri mici care să permită păstrarea distanţei în clase.

 

La începutul lunii ianuarie, Grecia a permis redeschiderea şcolilor primare şi a creşelor.

 

 

 

 

Sursa: www.romania.europalibera.org