Subiectul care le dă fiori elevilor a ajuns, din nou, în atenţia parlamentarilor. Câţiva deputaţi propun ca toţi copiii din clasele primare şi până la liceu să fie obligaţi să se îmbrace la fel.

Conform proiectului, familiile sărace ar urmă să primească bani de uniformă de la primarii. Chiar şi aşa, asociaţiile de elevi şi de părinţi nu sunt de acord cu o astfel de măsură.

Cămaşă albă şi pantaloni pentru băieţi. Bluza şi fustă pentru fete cu sacou sau vestă. Iată un exemplu de uniformă care ar costă cel puţin 200 de lei.

Cum s-a ajuns la asta?

Iniţiator: “Respectul faţă de instituţie şi de profesor în primul rând. În al doilea rând să dispară la şcoală diferenţa între copiii familiilor bogate şi copiii familiilor sărace. Eu mă gândesc că familiile care sunt sub 2.000 de lei, de exemplu, salariul familial lunar, atunci să fie ajutate de către primărie”.

Totuşi, şi pentru famiile cu venituri mai mari cheltuiala ar urmă să fie considerabilă. Fiecare copil are nevoie de cel puţin două uniforme pe an, spun părinţii.

Părinte: “Eu am şi faţă şi băiat şi atunci costurile se dublează. Dacă s-ar introduce obligativitatea acestei uniforme, de ce nu prin suportul bugetului statului? Prin eliberarea unor vouchere cu care părinţii să meargă să achiziţioneze acele uniforme. Atunci da, atunci nu am avea nimic împotriva”.

Şi asociaţiile de elevi le cer parlamentarilor să renunţe la idee. Obligativitatea uniformei contrazice Statutul Elevului.

Elev: “Considerăm că această iniţiativa ar reprezenta o reîntoarcere a ţării noastre în perioada comunistă, atunci când elevii erau obligaţi să poarte toţi aceeaşi uniformă şi nu se puteau individualiza prin vestimentaţie. De asemenea, reprezintă o încălcare a accesului liber la educaţie”.

Şi totuşi şcoli de prestigiu din Marea Britanie, Spania sau Finlanda au uniforme pentru elevi. După modelul lor, şi la noi din ce în ce mai multe şcoli au decis să impună o anumită ţinută.

Părinţii care au venituri mai mici sunt cei mai încântaţi că se abordează o anumită ţinută, pentru că atunci nu sunt nevoiţi să aibă o garderoba foarte variată pentru copii.

După mai multe dezbateri contraversare, proiectul de lege a fost amânat de parlamentari, dar urmează să revină pe ordinea de zi a Plenului Camerei Deputaţilor.