Potrivit calendarului de BAC, absolvenţii de liceu au la dispoziţie o săptămână pentru a se înscrie la examen, între 11 şi 17 iunie se echivalează probele de competenţe, iar pe 22 iunie încep examenele scrise, cu proba la Limba şi literatura română. Amintim că în urmă cu o zi Ministerul a anunţat şi calendarul sesiunii speciale de BAC, însă aceea este rezervată elevilor cu probleme medicale.

 

Documentele-tip de înscriere – completate şi semnate – pot fi depuse la secretariatele liceelor sau pot fi transmise prin e-mail

 

Înscrierea absolvenţilor de liceu pentru examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2020, are loc în perioada 3 – 10 iunie. În situaţia excepţională a acestui an, în care activităţile la clasă au fost afectate puternic de pandemia COVID-19, probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale vor fi echivalate/recunoscute.

 

Ministerul Educaţiei a publicat un Ghid al înscrierilor la Bacalaureat 2020, care detaliază şi procedura de echivalare a probelor de competenţe.

 

Ghid de înscriere la BAC 2020. Cum se desfăşoară înscrierile

În perioada 3 – 10 iunie, candidaţii la examenul naţional de Bacalaureat 2020, sesiunea iunie-iulie, parcurg următoarele etape:

 

  1. toţi candidaţii completează partea I din cererea de înscriere;
  2. candidaţii care solicită recunoaşterea/echivalarea unor probe susţinute în anii anteriori/sesiunile anterioare completează partea I şi partea a II-a din cererea de înscriere;

(3) candidaţii care, în cel puţin una din clasele a IX-a – a XII-a, au obţinut premii individuale la concursuri/olimpiade şcolare internaţionale, recunoscute de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării la o disciplină inclusă în lista disciplinelor de Bacalaureat, şi care solicită echivalarea probei scrise respective, completează partea I şi partea a III-a din cererea de înscriere;

 

(4) candidaţii care au obţinut o certificare cu recunoaştere internaţională a competenţelor lingvistice şi care solicită recunoaşterea şi echivalarea acestora cu proba C completează cererea de înscriere, precum şi o cerere de recunoaştere şi echivalare, prezentată în Anexa 2b.

 

(5) candidaţii care au obţinut o certificare cu recunoaştere europeană a competenţelor digitale şi solicită recunoaşterea şi echivalarea acestora cu proba D completează cererea de înscriere,  precum şi o cerere de recunoaştere şi echivalare, prezentată în Anexa 2c.

 

Întrebare: Documentele-tip de înscriere pot fi transmise şi prin mijloace electronice?

Da. Documentele-tip de înscriere – completate şi semnate – pot fi depuse la secretariatele unităţilor de învăţământ-centre de examen sau pot fi transmise prin mijloace electronice/poştă, folosindu-se coordonatele indicate de secretariatele unităţilor de învăţământ.

 

Întrebare: În ce perioadă se echivalează/recunosc competenţele lingvistice şi digitale?

11 – 17 iunie, conform calendarului. În acest interval, comisiile de bacalaureat din unităţile de învăţământ liceal, cu atribuţii în acest sens, vor calcula mediile candidaţilor şi vor asigura echivalarea/recunoaşterea nivelurilor de competenţă, la probele de profil din cadrul examenului naţional de Bacalaureat (2020). Decizia este prevăzută în metodologia specifică, aprobată prin ordin de ministru.

 

Întrebare: Cum se echivalează nivelul de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă?

Nivelul de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă se stabileşte în urma echivalării cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obţinute de candidat pe parcursul învăţământului liceal, la disciplina Limba şi literatura română/Limba şi literatura maternă. Astfel, prin recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste discipline, în clasele a IX-a – a XII-a, candidaţilor pot primi următoarele niveluri de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă:

 

utilizator mediu: medie cuprinsă între 5 şi 6,99;

utilizator avansat: medie cuprinsă între 7 şi 8,49;

utilizator experimentat: medie cuprinsă între 8,50 şi 10.

Întrebare: Cum se echivalează nivelul de competenţă lingvistică într-o limbă de circulaţie internaţională?

Nivelul de competenţă lingvistică într-o limbă de circulaţie internaţională din cadrul probei C se stabileşte prin echivalarea nivelului de competenţă lingvistică cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obţinute de candidat pe parcursul învăţământului liceal, la limba modernă de circulaţie internaţională aleasă pentru susţinerea probei. Media aritmetică a mediilor anuale obţinute de candidat se calculează pe baza mediilor anuale la limba modernă de circulaţie internaţională din anii şcolari în care candidatul a studiat această disciplină, pe parcursul învăţământului liceal.

 

Nivelul unic de competenţă se identifică în raport cu nivelurile de la A1 la B2, prevăzute în Cadrul european comun de referinţă pentru limbi, şi se acordă conform următoarei grile:

 

calificativul A1: pentru media cuprinsă între 5 şi 5,99;

calificativul A2: pentru media cuprinsă între 6 şi 6,99;

calificativul B1: pentru media cuprinsă între 7 şi 8,49;

calificativul B2: pentru media cuprinsă între 8,5 şi 10.

Întrebare: Cum se echivalează nivelul de competenţă digitală?

Nivelul de competenţă digitală din cadrul probei D se stabileşte calculând un punctaj de la 5 la 10 pe baza mediei aritmetice, fără rotunjire, a mediilor anuale obţinute de acesta la disciplina Tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor în clasele a IX-a, respectiv a X-a. Nivelul de competenţă digitală se acordă conform următoarei grile:

 

utilizator începător: medie cuprinsă între 5 şi 5,99;

utilizator de nivel mediu: medie cuprinsă între 6 şi 6,99;

utilizator avansat: medie cuprinsă între 7 şi 8,49;

utilizator experimentat: medie cuprinsă între 8,50 şi 10.

Atenţie! Candidaţii care nu au studiat disciplina Tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor sau echivalente vor susţine proba de evaluare a competenţelor digitale (proba D) în baza procedurii Centrului Naţional de Examinare şi Evaluare nr. 177/2019 pentru organizarea şi desfăşurarea probei de evaluare a competenţelor digitale (proba D).

 

Întrebare: Ce se întâmplă cu candidaţii care au promovat examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine sau examene cu recunoaştere europeană pentru certificarea competenţelor digitale?

 

Toţi candidaţii aflaţi în situaţia menţionată mai sus au dreptul la recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal – proba C, respectiv recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene cu proba de evaluare a competenţelor digitale – proba D.

 

Calendarul sesiunii “normale” de Bacalaureat 2020:

3 – 10 iunie 2020     Înscrierea candidaţilor

 

11  – 17 iunie 2020   Echivalarea şi recunoaşterea competenţelor lingvistice şi digitale

 

22 iunie 2020           Limba şi literatura română – proba E a) – proba scrisă

 

23 iunie 2020          Limba şi literatura maternă – proba E b) – proba scrisă

24 iunie 2020           Proba obligatorie a profilului – proba E c) – proba scrisă

 

25 iunie 2020           Proba la alegere a profilului şi a specializării – proba E d) – proba scrisă

 

 30 iunie 2020         Afişarea rezultatelor la probele scrise – până la ora 12:00

 

 30 iunie 2020         Depunerea contestaţiilor în intervalul orar 16:00 – 20:00

 

1 iulie 2020              Depunerea contestaţiilor în intervalul orar 8:00 – 12:00

 

1 – 4 iulie 2020       Rezolvarea contestaţiilor

 

5 iulie 2020            Afişarea rezultatelor finale

 

Noutăţile Bacalaureatului 2020:

 

Se consideră centru de examen unitatea de învăţământ la care s-au înscris cel puţin 30 de candidaţi proveniţi din seria curentă şi/sau din seriile anterioare.

 

Condiţiile care trebuie îndeplinite pentru a fi centru de examen sunt următoarele:

 

organizarea sălilor de examen să se realizeze, astfel încât în fiecare sală, candidaţii să fie repartizaţi  la o distanţă de minimum 2 metri unul faţă de celălalt stânga/dreapta – faţă/spate;

sălile de examen şi sălile în care îşi desfăşoară activitatea comisia din centrul respectiv se află, de regulă, în aceeaşi clădire;

sălile deţin sisteme de supraveghere audio-video.

Până la data de 8 iunie 2020, Comisia judeţeană de bacalaureat/a municipiului Bucureşti va nominaliza centrele de examen dintre unităţile de învăţământ care îndeplinesc condiţiile enumerate mai sus şi centrele zonale de evaluare, precum şi unităţile de învăţământ arondate acestora. Centrele zonale de evaluare se organizează pentru minimum 500 de candidaţi şi maximum 1.000 de candidaţi.

 

Pentru examenul naţional de Bacalaureat, supravegherea probelor scrise va fi asigurată, pentru fiecare sală de examen, de minimum un profesor asistent. Comisiile judeţene de bacalaureat/a municipiului Bucureşti, comisiile de bacalaureat din centrele de  examen, comisiile de bacalaureat din centrele zonale de evaluare, comisia judeţeană/a municipiului Bucureşti de contestaţii au obligaţia aplicării întocmai a tuturor procedurilor referitoare la asigurarea securităţii igienico-sanitare a elevilor şi a întregului personal implicat în desfăşurarea examenului naţional de Bacalaureat.

 

 

 

Sursa: www.edupedu.ro