Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă  a declarat, la Digi 24, că valul 4 al pandemiei va fi al nevaccinaţilor, explicând în acelaşi timp că cei imunizaţi împotriva Covid au un risc mai scăzut să dezvolte forme grave, chiar dacă se infectează cu noul coronavirus.

 

„Cred că sub un procent din persoanele vaccinate s-au îmbolnăvit, din datele CNCAV. Ce ştim este că din cazurile cu tulpina Delta avem 3 decese confirmate şi niciunul din acei pacienţi care au decedat nu era vaccinat. Acest val 4 va fi un val al nevaccinaţilor. Ei vor fi principalii afectaţi”, a spus Ioana Mihăilă la Digi 24.

 

De altfel şi la nivel european a fost o creştere a numărului de cazuri de infectare, potrivit ministrului, „persoanele vaccinate nu au risc să  dezvolte cazuri severe. De asta trebuie să fim conştienţi, de fapt. Chiar dacă am trecut prin boală înainte, ne vaccinăm, pentru că aşa nu avem risc de a dezvolta o formă severă, chiar dacă ne infectăm cu tulpina Delta”, a mai menţionat Ioana Mihăilă.

 

Tulpina Delta, dominantă de la finalul lui august

Cât priveşte tulpina Delta (varianta indiană), cu o contagiozitate mult mai ridicată decât celelalte variante care se regăsec în Europa, Ioana Mihăilă a precizat că aceasta va deveni dominantă la finalul lunii august, potrivit oamenilor de ştiinţă. „Ne aşteptăm ca acelaşi lucru să se întâmple şi în România. Din ce vedem că s-a întâmplat în alte ţări – o creştere marcată a numărului de cazuri, majoritatea cu tulpina Delta – ne putem aştepta ca acest lucru să se întâmple şi în România”, a mai spus ministrul.

 

Totodată, aceasta a precizat că restricţiile viitoare îi vor viza în primul rând pe cei nevaccinaţi, în opinia sa. „Dacă ar fi doar să emit o părere, cred că ar trebui să resticţionăm acele evenimente care se desfăşoară în spaţii închise cu un număr mare de participanţi, dacă aceştia nu sunt vaccinaţi. Este doar o ipoteză de lucru, nu ceva care este pe masa guvernului. Nu este o propunere, pentru că în acest moment cifrele referitoare la incidenţă sunt bune, aşa că în acest moment nu discutăm de restricţii”, a mai explicat Mihăilă.

 

Potrivit CNCAV, până la raportarea de duminică, au fost vaccinate 4.877.205 de persoane, dintre care 4.719.068 cu schema completă.

 

 

 

 

Sursa: www.zin.ro