Premierul interimar al României, Mihai Fifor, a mers, marţi, în vizită la Ministerul Afacerilor Interne. Fifor a participat la şedinţa Centrului Naţional de Conducere Integrată din MAI, pentru a verifica măsurile luate ca urmare a avertizărilor de vreme severă.

”Am solicitat ca în această seară, în toate judeţele vizate de fenomene meteo severe, să se asigure pemanenţa la nivelul Centrelor judeţene de coordonare şi conducere a intervenţiei. Am subliniat că este esenţial ca Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile din subordine, să informeze permanent cetăţenii cu privire la evoluţiile vremii, pentru a preveni potenţiale pericole”, a afirmat premierul interimar Mihai-Viorel Fifor.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat că aproximativ 5.100 pompieri militari cu 3.050 mijloace tehnice, 9.500 de poliţişti şi 400 de jandarmi montani sunt pregătiţi să intervină în zonele în care sunt emise avertizări de vreme severă.

"Au fost verificate şi sunt pregătite pentru misiuni în zone greu accesibile 37 şenilate cu capacitate de trecere mărită, 40 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple (ATPVM) şi 32 autofreze. În această perioadă, misiunile de acordare a primului ajutor calificat vor fi asigurate de cele 242 echipaje de paramedici SMURD, 26 de terapie intensivă şi 7 pentru terapie intensivă nou-născuţi", transmite MAI.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, o atenţionare meteorologică cod galben de ninsori însemnate cantitativ şi viscol pentru aproape jumătate de ţară, valabilă de marţi, ora 17.00, şi până miercuri, la ora 20.00.

Meteorologii avertizează că ninsorile vor fi însemnate cantitativ şi local se va depune strat consistent de zăpadă, în seara zilei de marţi şi în noaptea de marţi spre miercuri în Carpaţii Occidentali, în nordul Carpaţilor Orientali şi vestul Carpaţilor Meridionali, iar în cursul zilei de miercuri mai ales în zona Carpaţilor Meridionali.

Vântul va prezenta intensificări cu precădere în zona înaltă, unde rafalele vor depăşi 70- 80 km/h, viscolind ninsoarea şi spulberând zăpada.

În sudul Banatului, apoi şi în cea mai mare parte a Olteniei şi a Transilvaniei vor fi precipitaţii mixte şi depuneri de polei.