Măştile de tip FFP2 sunt dintr-o categorie superioară a eficienţei faţă de măştile chirurgicale, asigurând o protecţie de până în 95% în faţa particulelor mici de virus. Însă şi preţul este pe măsură: o mască FFP2 este şi de 10 ori mai scumpă.

 

Masca de tip FFP2 sau masca de tip medical va deveni obligatorie în toate spaţiile publice, deschise sau închise, a propus miercuri Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).

 

Măsura va intra în vigoare după ce va fi emis ordinul comun al ministerelor Sănătăţii şi Administraţiei şi Internelor, cel mai probabil de sâmbătă, 8 ianuarie.

 

Chiar dacă autorităţile nu impun, deocamdată, purtarea măştii FFP2 în detrimentul celei obişnuite, mai cunoscută ca fiind de tip medical sau chirurgicală, este evident accentul pus pe acest model de mască, superior calitativ.

 

Nu vor mai fi permise, în schimb, aşa-zisele măşti textile, de tip fashion, din diferite materiale, purtate până acum mai mult ca accesoriu de modă, dar care nu oferea aproape niciun fel de protecţie reală.

 

”Avem nevoie deci de filtre mai bune şi de măşti mai bune. E momentul să trecem la FFP2 şi FFP3 în spaţiile închise. Măştile chirugicale pot fi suficiente în spaţiile deschise, însă în spaţiile aglomerate FFP2 poate fi mai bună. Masca este acum mijlocul primar de protecţie faţă de Omicron, indiferent dacă eşti vaccinat, trecut prin boală sau testat. La care se adaugă, distanţarea fizică (care trebuie mărită) şi igienă (care rămâne aceeaşi)”, spunea medicul Octavian Jurma încă de pe 15 decembrie.

 

Măştile de tip medical sau chirurgical sunt măştile de tip FFP1, confecţionate dintr-un material conceput pentru a filtra aerul sau impurităţile cu un factor de protecţie în termen medical de 4x OEL sau 4x APF.

 

Măştile FFP2 asigură o protecţie de până în 95%

Este primul nivel de protecţie pe scara medicală, fiind cele mai accesibile măşti de protecţie, care se găsesc peste tot.

 

Potrivit Centrului pentru Cercetarea Bolilor Infecţioase a Universităţii Minnesota, măştile medicale sau chirurgicale oferă o protecţie de 50% împotriva particulelor de virus purtate prin aer timp de cel puţin o oră.

 

Măştile textile nici măcar nu sunt luate în calcul ca accesoriu medical; cifrele prezentate de centrul american citat arată că o astfel de mască textilă asigură o protecţie de doar 25%. Altfel spus, 75% din particulele infectate vor trece prin această mască, fiind aproape ca şi cum nu ai avea niciun fel de mască.

 

Urmează ca eficienţă măştile de tip FFP2, al căror material conferă un grad de protecţie superior celor de tip FFP1, la concentraţii de 12x OEL sau 10x APF.

 

Măştile de protecţie FFP2 sunt echivalentul european al măştilor americane de tip N95, care asigură o protecţie de până în 95%, după cum îi arată şi denumirea.

 

Potrivit Universităţii Minnesota, măştile de protecţie N95, adică FFP2 în Europa, asigură protecţie timp de 6 până la 12 ore, interval în care permite accesul a 20 până la 10% din particulele de virus aeropurtate.

 

Măştile FFP2, de 10 ori mai scumpe decât cele FFP1

Trebuie precizat că toate cifrele de până acum se referă la varianta Delta a coronavirusului, neexistând date cu privire la protecţia împotriva Omicron, mult mai contagioasă decât Delta.

 

În fine, există şi măştile de protecţie tip FFP3, care oferă cel mai ridicat nivel de protecţie, cu un factor de 50x OEL sau 20x APF, care înseamnă o protecţie reală de 99% împotriva particulelor aeropurtate de virus.

 

Măştile FFP2, pe care autorităţile le recomandă cu prioritate faţă de măştile chirurgicale obişnuite, sunt şi semnificativ mai scumpe.

 

O singură mască FFP2 poate fi cumpărată cu preţuri care pornesc de la 3 lei şi ajung până la 10 lei, în funcţie de producător şi numărul de straturi.

 

În comparaţie, o mască chirurgicală obişnuită costă de circa 10 ori mai puţin.

 

Sursa: www.stirileprotv.ro