Peste 1.600 de români au fost arestaţi în afara graniţelor ţării din decembrie 2014 şi până acum, statele unde s-au înregistrat cele mai multe arestări fiind Germania, Spania, Portugalia şi Turcia, potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
Conform informaţiilor transmise Mediafax de către Ministerul Afacerilor Externe, în luna aprilie, 117 români şi-au pierdut viaţa în alte state.

MAE precizează însă că această cifră nu reflectă însă totalul deceselor cetăţenilor români întrucât în numeroase cazuri persoanele decedate sunt înhumate în străinătate, iar familiile acestora nu solicită înscrierea certificatelor de deces străine în registrele de stare civilă române, la misiunea diplomatică. Cele mai multe decese au fost în Italia, Franţa, Germania şi Spania.
   
De asemenea, în luna aprilie au fost spitalizaţi în afara României 18 români, cele mai multe cazuri fiind în Italia şi Ungaria, iar 30 de cetăţeni români au fost implicaţi în accidente, cele mai multe cazuri fiind în Italia (10), Germania (6) şi Bulgaria (5). 
În ultimele şase luni, 504 români şi-au pierdut viaţa pe teritoriul altor state, iar 146 au fost accidentaţi sau spitalizaţi.