Alexandru Rafila, şeful Societăţii Române de Microbiologie, anticipează că numărul de cazuri de coronavirus în România va creşte până la sfârşitul lunii aprilie, după care va intra pe un trend descendent.

 

„Numărul de cazuri de coronavirus va creşte până la sfârşitul lunii aprilie. Eu sper ca, începând din luna mai, să intrăm pe un trend descendent, inclusiv în privinţa numărului de decese”, a declarat Alexandru Rafila luni dimineaţă la Digi24 TV.

 

El a vorbit despre necesitatea unui plan pentru sfârşitul perioadei de carantină, astfel încât autorităţile să fie pregătite, iar oamenii să ştie din timp ce drepturi şi libertăţi vor recăpăta.

 

„Ar trebui un proiect, o strategie de ridicare graduală a măsurilor de restricţie. Distanţarea socială ar trebui să rămână în vigoare”, crede Alexandru Rafila.

 

Totodată, el s-a arătat convins că numărul real al cazurilor este mai mare decât cel înregistrat şi raportat, pentru că mulţi dintre cei infectaţi sunt asimptomatici. Tocmai de aceea se iau măsurile de distanţare socială, pentru a elimina riscul ca oameni infectaţi, dar asimptomatici să transmită virusul.

 

Şeful Societăţii de Microbiologie a mai precizat că testele PCR sunt cele mai bune în lupta cu noul coronavirus, pentru că detectează prezenţa virusului în organism, nu după ce el a trecut, astfel că se pot lua măsurile necesare. În acest moment, în spitale sunt testaţi toţi pacienţii care prezintă simptomele specifice Covid-19, iar timpul de aflare a rezultatelor a scăzut până la 24 de ore.

 

În cazul în care pacientul este pozitiv, se administrează şi tratamentu specific, în funcţie de gravitatea cazului: uşor, mediu sau grav. Pentru fiecare dintre aceste situaţii există o schemă de medicaţie aprobată de Ministerul Sănătăţii, a mai declarat Alexandru Rafila.

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro