Senatul a adoptat, luni, în calitate de primă cameră sesizată, iniţiativa USR-PNL „Fără păcănele lângă şcoli”. Decizia a fost luată 97 de voturi „pentru” şi unul „împotrivă”.

„Este o temă despre care foarte mulţi vorbesc în spaţiul public, dar puţini se străduiesc să şi pună şi în scris idei care să fie foarte bune pentru generaţia tinerilor dependenţi într-o anumită măsură de aceste jocuri de noroc, o dependenţă cauzată de necunoaştere, de publicitatea agresivă de pe TV şi din online, o dependenţă gernerată de proximitatea acestor păcănele şi jocuri de noroc de şcoli, locuri de joacă. Acesta este motivul pentru care astăzi (luni - n.r.) în comisia juridică s-a discutat foarte serios despre acest proiect şi mă bucur că amendamentele PNL, alături de alte amendamente, au fost aprobate şi proiectul va fi discutat cu prioritate de plenul Senatului”, spunea Alina Gorghiu, potrivit Mediafax.

 

Amendament PSD: Fără păcănele în baruri

Cea mai importantă modificare, menţionează Gorghiu, este faptul că o distanţă de 300 de metri pietonali faţă de instituţiile de învăţământ sunt interzise spaţiile în care se desfăşoară jocuri de noroc.

 

„În al doilea rând, pentru a fi foarte corecţi, mă bucur că s-a adoptat un amendament al colegilor de la PSD care prevede că aceste jocuri legate de păcănele să nu mai poată să fie funcţionale în baruri. Acest lucru este foarte bun pentru că din păcate, am arătat în spaţiul public şi am discutat despre acest lucru, din şcoli, din licee, deşi nu au voie, cu rucsac în spate, elevi care au sub 18 ani intră direct în sala de jocuri de noroc, direct la păcănele, pentru că sunt în proximitatea liceelor. E foarte simplu să faci acest lucru când ai tentaţia sub nas. Trebuie să ne preocupăm ca această legislaţie să fie din ce în ce mai strictă. Acest lucru va trebui discutat mult mai serios, având toate proiectele privind interzicerea publicităţii pentru jocurile de noroc, modalitatea în care restricţionăm prezenţa acestor sedii în promximitatea locurilor unde copiii se simt în elementul lor”, a încheiat Gorghiu.

 

Senatorul USR Sebastian Cernic a apreciat raportul de admitere a comisiei parlamentare drept „o victorie a bunului-simţ şi al responsabilităţii”.

 

„Nu este vorba doar de câţi bani aduce o industrie la buget, este vorba de responsabilitatea pe care o avem, ca politicieni, faţă de copii şi faţă de tineri”, spunea şi senatorul USR Sebastian Cernic.

 

 

 

Sursa: www.stiripesurse.ro