Înarmaţi-vă cu răbdare dacă ajungeţi zilele acestea în punctele de frontieră terestre sau în aeroporturi, mai ales la sosirea în ţară.

 

De când Grecia sau Spania, ţări în care românii adoră să îşi petreacă vacanţa sau lucrează, au intrat pe lista roşie, controalele din vamă durează mult mai mult.

 

Şi asta pentru că inspectorii direcţiei de sănătate publică fac un triaj temeinic, iar cei nevaccinaţi intră automat în carantină. Mulţi răbufnesc când află că un test PCR negativ nu îi scapă de această măsură.

 

Zona de intrare în ţară a aeroportului Otopeni este plină de oameni. Sunt cozi atât la ghişeele poliţiei de frontieră, unde ajung direct cei care au certificate electronice, cât şi în zona în care sunt reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică. Aici are loc triajul celor care NU sunt vaccinaţi şi în funcţie de ţară din care vin intră sau nu în carantină.

 

Deşi există un culoar special pentru cei vaccinaţi, oamenii nu respectă întotdeauna regulile. În plus, mulţi dintre ei cred că dacă au test PCR negativ nu sunt obligaţi să se izoleze.

 

Cei care vin din statele aflate pe lista roşie, între care Grecia, Spania, Malta şi Portugalia, dacă nu s-au imunizat sau nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile vor intra în carantină. Pentru copiii cu vârste de până la 6 ani nu se aplică nicio măsură, în schimb cei care au între 6 şi 16 ani evită carantină dacă au un test PCR negativ.

 

Românii care se întorc din zona galbenă - în care se află Statele Unite, Danemarca sau Israel - pot intra în ţară fără să stea în carantină dacă fac dovada unui test PCR negativ.

 

Opt medici şi asistente de la DSP verifică adeverinţele celor care vin din zonele roşii ori galbene şi nu au certificat electronic. Într-o singură zi, din 18.000 de pasageri, 1300 au intrat în carantină.

 

Adrian Călugăru, medic: ”Oamenii sunt dificili, revoltaţi. Când pleacă ţara e verde şi când se întorc e roşie.”

 

Extrem de aglomerate sunt şi punctele de frontieră terestre de la Giurgiu şi Nădlac.

 

La nivel naţional sunt acum în carantină aproape 50.000 de persoane. Cei care nu respectă legea şi nu sunt găşiţi acasă riscă şi 20.000 de lei amendă.

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro