Cea mai bine cotată universitate din ţară pentru anul 2019 este Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Instituţia este urmată de Universitatea din Bucureşti (care anul trecut a ocupat locul I) şi Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, care se menţine pe locul III. Cel puţin aşa arată un clasament internaţional al universităţilor din Estul Europei şi centrul Asiei, care arată şi o ascensiune semnificativă a universităţilor cu profil tehnic.
Surpriza clasamentului naţional - realizat în baza datelor din Topul intitulat „QS EECA (Emerging Europe and Central Asia) University Rankings 2019“- este cu privire la instituţia care ocupă locul IV, şi-anume: Universitatea Politehnica din Bucureşti.
Dacă anul trecut, aceasta ocupa locul VII, pentru anul 2019 instuţia este clasată imediat după podium - în locul Universităţii de Vest din Timişoara, care acum coboară pe poziţia a V-a. Aceasta este succedată de Universitatea Tehnică „Gheoghe Asachi“ din Iaşi, ocupând locul VI la fel ca anul trecut.
Pe locul VII în rândul universităţilor româneşti se află Universitatea Politehnica din Timişoara, care avansează cu o poziţie faţă de anul trecut. Tot cu un loc faţă de anul trecut urcă şi Universitatea Tehnică din Cluj Napoca. Concret, instituţia ajuns de pe locul IX în 2018 pe locul VIII în 2019.
O altă ascensiune de remarcat, în opinia specialiştilor în educaţie, este cea a Universităţii „Ştefan cel Mare din Suceava – cu specializări tehnice în proporţie de 40% - care intră în Top 10 al instituţiilor de învăţământ superior din România.
„Modificările din clasament ilustrează anumite schimbări în arhitectura instituţională a universităţilor din România. Spre exemplu, creşterea universităţilor cu profil tehnic, şi nu numai, din ţara noastră se datorează valului de cadre didactice tinere intrate în ultimii ani, respectiv a maturizării din punct de vedere ştiinţific a profesorilor mai vechi. Remarcabil este progresul Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava, unde s-a simţit amprenta managementului axat pe acest tip de performanţă.
De asemenea, Universitatea Babeş-Bolyai sau Universitatea din Bucureşti au un potenţial enorm, însă ar trebui sprijinite suplimentar de Ministerul Educaţiei Naţionale“, este de părere Marius Deaconu, directorul departamentului de politici publice la Consiliul Tineretului din România.
Sursa: www.adevarul.ro