Românii se vor putea trata în spitalele private, iar o parte din sumă va fi decontată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Decontarea se va face doar în baza cardului de sănătate pe care îl prezintă pacientul. Înainte, însă, fiecare asigurat va putea cere mai multe oferte de la unităţile medicale. Va primi şi un deviz estimativ, valabil 5 zile lucrătoare, timp în care va putea să caute şi alte oferte pentru tratamentul necesar. Toate explicaţiile despre toţi paşii pe care pacienţii trebuie să îi urmeze, dar şi cum se face decontarea.
Pacientul trebuie întâi să decidă dacă vrea să meargă la un spital public sau unul privat. Dacă alege un spital privat, trebuie să spună ce analize sau ce intervenţie vrea să facă, iar spitalul îi va da un deviz estimativ, astfel încât pacientul să ştie la final cât va plăti.
Până acum, aceste costuri nu se cunoşteau decât la final şi de multe ori se ajungea la scandaluri din cauza sumelor mari rezultate.
După ce pacientul primeşte acest deviz, are la dispoziţie cinci zile pentru a se decide ce să facă. În această perioadă poate merge şi la alte spitale pentru a vedea care sunt sunt preţurile la acestea pentru serviciile de care el are nevoie.
Dacă se decide să aleagă spitalul privat, va şti exact ce servicii plăteşte din buzunar şi cât decontează Casa de asigurări. De menţionat că, CNAS plăteşte o parte din bani din fondul naţional de sănătate, restul e contribuţia personală, care reprezintă diferenţa până la costul total care trebuie acoperit.
Cât decontează CNAS şi cum se calculează acest tarif
Casă Naţională de Asigurări de Sănătate decontează pentru cazurile de spitalizare continuă (acuţi) sume cuprinse între 624 de lei (ex. proceduri pentru strabism) şi 21.132 lei (ex.traheostomie).
Din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate se rambursează contravaloarea cazurilor de spitalizare acuţi în funcţie de complexitatea lor, indiferent de formă de proprietate a unităţilor sanitare cu care casele de asigurări de sănătate se află în relaţii contractuale.
Tariful decontat de CNAS se calculează astfel: tarif pe caz ponderat (TCP) înmulţit cu Valoarea relativă a cazului (VR), valoare care exprimă raportul dintre tariful unui diagnostic şi tariful mediu al tuturor diagnosticelor şi care poate fi subunitar, 0,42 (ex.proceduri pentru strabism) sau supraunitar, chiar 14,23 (ex.traheostomie).
TCP (tariful pe caz ponderat) este relativ fix - în jur de 1.485 de lei pentru majoritatea spitalelor.
Pentru a obţine tariful care se decontează de casă de asigurări, TCP de 1.485 se înmulţeşte cu valoarea relative a cazului, care poate varia între 0,42 şi 14,23, în funcţie de complexitatea cazului. Astfel, tarifele de decontare variază între 624 de lei (ex.proceduri pentru strabism) şi 21.132 lei (ex.traheostomie).
Pentru o naştere la privat, casă de asigurări de sănătate decontează spitalului cu care se află în contract, pornind de la aproximativ 1.400 lei pentru o naştere normal fără complicaţii, până la aproximativ 3.400 lei pentru o naştere cezariană cu complicaţii grave.
CNAS face decontări pentru 10% din paturile din spitalul privat
În spitalele private sunt 12.000 de paturi, iar CNAS face decontări pentru 10% din ele. De menţionat că 10% nu se referă la bani, ci la numărul de patrui.
Dacă banii CNAs se termină, guvernul va face rectificare şi bugetul va fi suplimentat, astfel âncât totţi pacienţii să aibă acces la servicii medicale.
Ce se întâmplă dacă pe parcursul intervenţiei cheltuielile cresc faţă de devizul iniţial
Este posibil ca până la finalul intervenţiei medicale, cheltuielile să crească, lucru care să nu poată fi prevăzut de la început. Sunt încă discuţii ce se întâmplă, de exemplu, dacă un pacient va avea nevoie să rămână mai multe zile în secţia ATI, ceea ce ar implica costuri mult mai mari la spitalul privat.
Soluţiile înclină spre un transfer la un spital public.
Contribuţia personală nu este coplată
„Contribuţia personală” pentru pacienţi este o chestiune diferită de coplată.
„Contribuţia personală” reprezintă, în cazul unei spitalizări, diferenţa dintre tariful decontat din Fondul naţional unic al asigurărilor sociale de sănătate pentru rezolvarea cazului şi tariful perceput de furnizorul privat pentru rezolvarea aceluiaşi caz. Contribuţia personală se aplică în spitalele private care au contract cu CNAS. Dacă spitalul nu are contract cu CNAS, pacientul nu va beneficia de acea sumă decontată.
Coplata se aplică în spitalele publice.
Sursa: www.digi24.ro