Spitalul Judeţean Suceava, grav lovit de coronavirus, a rămas aseară fără conducerea interimară. Managerul şi-a depus demisia după numai o săptămână de la numire. Şi, odată cu această decizie, toţi cei din vârful instituţiei şi-au pierdut funcţiile.

 

Informaţia a fost confirmată pentru Ştirile ProTV de fostul director medical, care nu a vrut însă să comenteze hotărârea.

 

Surse din Ministerul Sănătăţii spun că la frâiele unităţii sanitare va veni un medic militar.

 

Aceste schimbări apar în contextul în care în Suceava avem 32 de decese, 644 de pacienţi infectaţi şi 200 de medici în carantină sau izolare. Iar la spital, doar o treime din personal mai este la datorie.

 

Apar însă şi veştile bune. Şi, odată cu ele, speranţa. Câţiva doctori care au stat în izolare au revenit la muncă, iar oamenii strâng bani şi cumpără echipamentele atât de necesare.

 

Numărul celor infectaţi, mult mai mare

 

Un oraş pustiu, cu străzi goale. Aşa arată Suceava în carantină. În Spitalul Judeţean, în acest moment, sunt 579 de pacienţi, dintre care 523 sunt infectaţi cu COVID-19.

 

În tot judeţul erau aseară 644 de oameni infectaţi, dintre care aproape 200 sunt medici şi personal medical.

 

Peste 1.300 de teste aşteaptă să fie analizate. Asta înseamnă că numărul celor infectaţi e mult mai mare. Până acum, testele făcute în Suceava au fost analizate în Iaşi, iar rezultatele au venit greu, de multe ori după moartea pacientului.

 

Abia noaptea trecută a fost instalat în spital un echipament PCR, care poate analiza în jur de 200 de teste pe zi.

 

Alexandu Moldovan, prefect: ”Ieri au fost făcute primele teste. Este o veste bună. Putem vorbi despre creşterea capacităţii de testare. E un prim pas, mărunt, dar e un prim pas pe care îl facem astăzi la Suceava”.

 

Prefectul judeţului susţine că vor veni în curând şi alte echipamente pentru testarea pacienţilor.

 

Unitatea de Primiri Urgente funcţionează cu medici veniţi din Iaşi. Vestea bună este că astăzi s-au întors la lucru câţiva medici care până acum au stat în izolare.

 

Alina Cigoli este medic şi a fost trimisă din Iaşi în Suceava.

Astăzi este ziua ei. Şi-o serbează departe de casă şi familie.

 

Alina Cigoli, medic UPU: ”A fost o săptămână foarte grea. Nici nu ştiam ce zi este practic. Mă uitam pe telefon ca să stiu în ce zi sunt.

 

Întâmplarea face ca primul pacient pe care l-am consultat să fie chiar un frate de-al bunicului meu, care din păcate a pierdut lupta cu aceasta boală a doua zi”.

 

”Situaţia este critică”

 

Astăzi au fost în spital 62 de medici. O treime din necesarul zilnic. Restul sunt în carantină sau în izolare. Sub protecţia anonimatului, doi medici au vorbit despre ce se întâmplă în spital.

 

Medic: ”Menţionăm că vorbim din partea a peste 30 de medici din Spitalul din Suceava. Noi vrem să atragem atenţia asupra necesarului de a veni şi echipă şi personal urgent. Situaţia este critică. Critic este puţin spus. Spitalul din Suceava se afundă într-o comă”.

 

Medicii susţin că nu există în continuare proceduri, nu există circuite clare şi echipamente de protecţie suficiente, în special măşti de protecţie.

 

Datele oficiale arata că, până acum, cel puţin 30 de oameni au fost răpuşi de COVID-19 în Suceava.

 

Se mobilizează societatea civilă

 

În ajutorul medicilor se mobilizează societatea civila din Suceava. Peste o sută de firme şi ONG-uri au strâns bani şi cumpără echipamente pentru spital.

 

Liviu Trifina, purtător de cuvânt ”Uniţi pentru Suceava”: ”Sunt foarte mulţi din ţară care au aderat la ”Uniţi pentru Suceava”.

 

Toate entităţile de aici au avut ceva de făcut, fie au livrat transporturi pro bono în folosul spitalului, fie au asigurat masa personalului”.

 

Până acum s-au adunat 650.000 de euro. Acum sunt căutate aparate de ventilaţie mecanică în întreagă lume.

 

Liviu Trifina: ”Probabil că va fi la fel în toată ţara. Bine ar fi să fim pregătiţi şi să fim uniţi. Dacă ne bazăm numai pe stat, să cerem şi fară să facem fiecare ca individ, lucrurile se vor repeta şi în ţară”.

 

Toţi trebuie să învăţăm din drama pe care o trăieşte astăzi Suceava. În primul rând, autorităţile trebuie să-i susţină şi să-i protejeze pe medici, să doteze spitalele, iar noi, cetăţenii trebuie să ne izolam şi să ajutam.

 

Pentru că doar împreună putem câştiga această bătălie.

 

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro