După ce Senatul a adoptat proiectul de lege care sancţionează hărţuirea în public cu amenzi de până la 100.000 de lei, este rândul deputaţilor să-şi dea votul.

Proiectul de lege interzice orice comportament de hărţuire, hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică atât în public, cât şi în privat, informează libertatea.ro.

Proiectul completeaza Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati si este sustinuta de numarul mare de sesizari privind femeile care au fost hartuite sexual.

In expunerea de motive a proiectului se arata: „Hartuirea din spatii publice, cunoscuta si sub numele de hartuire stradala, afecteaza un numar foarte mare de fete si femei din Romania. Astfel, opt din zece femei spun ca nu se simt in siguranta cand merg pe strada noaptea iar patru din zece nu se simt in siguranta nici in timpul zilei. Sapte din zece femei nu se asteapta ca vreo alta persoana sa intervina daca sunt hartuite pe strada.

In prezent, nu avem un cadru legislativ care sa prevada sanctiuni pentru hartuirea sexuala sau psihologica, in afara de ceea ce prevede Codul Penal.

Comisia juridica si cea pentru egalitatea de sanse au avizat favorabil proiectul legislativ, dar cu unele amendamente. De exemplu, in forma initiata se propune completarea art. 6 din Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse, dar senatorii din comisie au adoptat doar prima parte a textului:

Art. 6.

(11) Este interzis orice comportament de hartuire, hartuire sexuala sau hartuire psihologica, definite conform prezentei legi, atat in public, cat si in privat. Savarsirea in public de acte de hartuire, hartuire sexuala sau hartuire psihologica, definite conform prezentei legi, constituie circumsanta agravanta.”

Sanctiunile vor fi date in cazurile in care faptele nu intra in sfera legii penale.