Medicul epidemiolog Alexandru Rafila vine cu sfaturi foarte utile pentru românii care se pregătesc să plece în concediu, în contextul în care pandemia de coronavirus încă nu a trecut. Medicul a făcut recomandări foarte serioase pentru toţi românii, pentru ca aceştia să rămână sănătoşi, şi a spus când trebuie să purtăm masca, inclusiv atunci când suntem în aer liber.

 

Ce trebuie să faci pentru a nu te îmbolnăvi de coronavirus în concediu

Rafila a comentat imaginile surprinse în weekendul trecut în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, unde au fost peste 10.000 de turişti, cu aproximativ 4.000 de maşini. Cei mai mulţi nu purtau măşti, iar transmiterea noului coronavirus se putea face uşor.

 

„În general zonele turistice sunt nişte surse posibile pentru răspândirea infecţiei, mai ales dacă se desfăşoară un turism mai puţin organizat. Acolo era ceva mai puţin organizat. Nu erau zone de alimentaţie publică, hoteluri, era pur şi simplu o foarte mare aglomeraţie în aer liber”, a spus Alexandru Rafila la Digi24.

 

Masca trebuie purtată şi în aer liber, atunci când nu există o distanţare socială de 1,5 metri

„Noi spunem că masca se foloseşte în spaţii închise sau în mijloace de transport. Dacă în aer liber este o foarte mare aglomeraţie, iar acea distanţă minimă de un metru şi jumătate în mod evident nu este respectată, atunci şi spaţiul acesta liber devine propice pentru transmiterea bolii. Cred că nu erau foarte multe persoane într-o astfel de situaţie – care ar fi utilizat masca”, a explicat medicul.

 

Alexandru Rafila este de părere că o atitudine mai fermă din partea autorităţilor care să împiedice aglomeraţiile mari de oameni se poate lua. Acesta spune că nu este nevoie de măsuri coercitive şi că românii pot înţelege că autorităţile au stabilit că grupurile mai mari de 5-6 persoane nu au voie.

 

”Am stabilit un număr de persoane care pot să stea împreună, iar dacă discutăm de 5, 6 persoane, iar acolo sunt 600… Vă daţi seama că s-ar putea încerca convingerea oamenilor, că nu trebuie să intrăm în zona măsurilor coercitive. Dacă avem suficientă abilitate cred că există posibilitatea să îi convingem pe oameni să se depărteze şi să evite aglomeraţia excesivă”, a completat Rafila.

 

 

 

 

sursa: www.playtech.ro