Româncă sechestrată timp de 10 ani într-un beci în Italia se află într-un program de protecţie a martorilor şi vrea să rămână alături de copiii ei.

Primeşte consiliere psihologică pentru a-şi reveni după anii de chin. Ea a fost vizitată de cu câţiva reprezentanţi ai guvernului român, care au văzut şi locul în care a fost închisă de agresor.

În acest moment, femeia se află în custodia autorităţilor italiene, iar reprezentanţii Ministerului pentru Romanii de Pretutindeni spun ca a intrat într-un program de protecţie a martorilor

“S-a trecut chiar ieri de la arestul preventiv la arestul efectiv în cazul individului italian, care nu este la primul caz de acest gen, din păcate, şi urmează acum să se adune probele pentru dosar. Mama se află în programul de protecţie a martorilor, astfel încât să poată să depună mărturia”, a afirmat Veaceslav Şaramet, secretar de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

El a arătat că delegaţia MRP — MAI a avut întâlniri cu reprezentanţi ai autorităţilor locale italiene, respectiv ai Prefecturii şi Carabinierilor din regiune, cu privire la acest caz. Şaramet a precizat că a avut loc şi o întâlnire cu românca în cauză.

“Este optimistă. Şi-a făcut analizele (...) şi acestea au fost bune. Îşi doreşte şi dânsa să rămână cu copiii. Nu s-a decis dacă se întoarce sau nu acasă, dar vrea să îşi vadă mama”, a spus secretarul de stat în MRP.

Şaramet a menţionat că delegaţia MRP — MAI a vizitat şi locul în care românca şi cei doi copii ai săi au fost sechestraţi.

Este un loc destul de izolat, unde se ajunge destul de greu. Acea baracă nu avea nici curent electric şi doar o bucată de acoperiş”, a povestit el.

Secretarul de stat a indicat că misiunea comună MRP — MAI a început vineri şi va rămâne cât va fi nevoie în regiunea Lamezia Terme.

Astfel de cazuri ne arată de fapt cât de important este anunţăm autorităţile din ţară că plecăm din România şi în acelaşi timp să ne înregistrăm la consulatele sau oficiile consulare din ţara de reşedinţă ca să evităm orice fel de astfel de situaţii”, a adăugat Şaramet.

El a precizat că autorităţile române se află în permanentă legătură cu românca şi cu copiii acesteia.

Potrivit site-ului leggo.it, o româncă de 29 de ani, mamă a doi copii, de trei şi nouă ani, a fost, între anii 2007 şi 2017, victima violenţelor, abuzurilor sexuale şi sclaviei la care a fost supusă de un cetăţean italian, în vârstă de 52 de ani.

Anchetatorii italieni au descoperit că familia locuia într-o mică baracă insalubră, fără curent electric şi fără servicii şi infestată cu şoareci şi insecte, în comuna Gizzeria, din provincia Catanzaro. Din cauza condiţiilor neigienice, femeia şi cei doi copii au fost imediat transferaţi de autorităţi într-un loc protejat.

Ministerul Afacerilor Externe a informat vineri că mama este internată, sub supraveghere, într-o unitate sanitară şi beneficiază de asistenţă medicală şi consiliere psihologică, iar minorii se află într-un centru de asistenţă socială.