Nivelul de alertă pentru Munţii Făgăraş a fost ridicat la 4 din 5, iar cel din Bucegi, la 3 din 5.
Avertizarea este valabilă de vineri dimineaţă, de la ora 8.00, până sâmbătă la ora 20.00.
STABILITATEA şi EVOLUŢIA STRATULUI de ZĂPADĂ
FĂGĂRAŞ - RISC MARE (4) zăpada căzută în ultimele 24 de ore este însemnată (cca 60 cm nou depuşi în platforma staţiei meteorologice), dar pe văi depozitele formate sunt mai consistente. Zăpada este pulver, uşoară şi fără coeziune şi s-a adăugat celor circa 20 cm de zăpadă uşoară deja existenţi; sub acest strat, zăpada este mai compactă, sunt prezente cruste de gheaţă şi cristale fine, iar spre sol cristale feţe plane şi cristale tip cupă.
În aceste condiţii, riscul declanşării de avalanşe de dimensiuni medii şi mari este mare.
BUCEGI Peste 1800 m: RISC ÎNSEMNAT (3) La suprafaţă, este prezent un strat de zăpadă pulver, viscolită şi înghetaţă, care nu prezintă coeziune cu stratul mai vechi şi stabilizat, peste care se vor mai depune circa 10 cm de zăpadă proaspătă în urma ninsorilor din următorul interval. Acest strat se va adăuga la stratul instabil de la suprafaţă, amplificând riscul ca acesta să alunece peste cel vechi. Depozitele însemnate prezente pe unii versanţi şi în zonele adăpostite, pot duce la declanşarea spontană a avalanşelor pe pante suficient de înclinate, aceasta fiind amplificată chiar şi în condiţiile unei supraîncărcări slabe.
Sub 1800 m: RISC ÎNSEMNAT (3) Stratul de zăpadă de la suprafaţă s-a tasat uşor. În intervalul următor, acestui strat format din zăpadă pulver, uşoară şi uscată i se vor adăuga cca. 10 cm de zăpadă proaspătă. Pe văi şi în zonele adăpostite, acumulările existente reprezintă zone de risc. Pe versanţii suficient de înclinaţi, zăpada puţin sau deloc stabilizată poate aluneca, atât spontan, cât şi la suprasarcini mici, ducând astfel la declanşarea avalanşelor.
Digi 24