O porţiune din Dealul Liliecilor de pe Lotul 4 Lugoj – Deva al autostrăzii A 1 s-a surpat, potrivit imaginilor difuzate de Ziarul Unirea. Tronsonul este construit de firma românească UMB Spedition după un plan tehnic agreat de CNAIR, în ciuda avertismentelor specialiştilor.

 

Reamintim că o situaţie similară s-a înregistrat pe lotul 3 al autostrăzii Orăştie – Sibiu.

 

Tronsonul Lugoj – Deva a mai avut probleme în trecut din cauza unei peşteri care adăpostea lilieci protejaţi. După trei ani de tergiversări, specialiştii în mediu au aprobat mutarea liliecilor din peştera Tunel din localitatea hunedoreană Şoimuş în peştera Româneşti din judeţul Timiş.

 

Autostrada A1 începe în Bucuresti şi ar trebui să asigure ieşirea spre graniţa cu Ungaria la Nădlac, trecând prin Piteşti, Sibiu, Deva, Timisoara şi Arad.

 

Ziarul Unirea scrie că alunecarea de teren este evidentă când sunt comparate trei filmări făcute în 12, 16, respectiv 20 octombrie. Dacă urmărim filmarea din 12 octombrie, după minutul 6, iar apoi pe cea din 16 octombrie, după minutul 7, observăm că în acest interval de zile s-a produs o uşoară deplasare a terenului.

 

Alunecarea de teren continuă şi în zilele următoare, fiind tot mai evidentă (video 20 octombrie). Aceasta este cu atât mai gravă cu cât cât e pe o porţiune de aproximativ 40-50 de metri lungime într-o zonă în care constructorul pusese deja plasă şi ancore.

 

 

 

Sursa: www.g4media.ro