Curtea Constituţională a României (CCR) a admis o excepţie de neconstituţionalitate care viza dispoziţiile articolului 220 alin. 1 din Codul de Procedură Penală, care permite luarea măsurii arestului la domiciliu, în condiţiile în care anterior inculpatul a fost arestat preventiv sau la domiciliu în aceeaşi cauză, în lipsa unor temeiuri noi care fac necesară privarea sa de libertate. Astfel, magistraţii au stabilit că arestul la domiciliu este o măsură care afectează libertatea persoanei, iar aceasta trebuie însoţită de ansamblul garanţiilor recunoscute în cazul măsurii privative de libertate a arestului preventiv, informează Agerpres.
În motivarea deciziei, CCR arată că atât persoanele aflate în arest preventiv, cât şi cele aflate în arest la domiciliu se află într-o formă de privare de libertate, iar cele două măsuri reprezintă o „interferenţa majoră în dreptul la libertatea individuală a persoanei".
„Din această perspectivă, Curtea a apreciat că, din modul de reglementare a măsurii arestului la domiciliu, aceasta reprezintă o afectare a drepturilor persoanei care, prin intensitate şi modul de aplicare/de punere în executare, afectează libertatea persoanei, având caracteristicile unei privări de libertate", se arată în motivare.
În context, judecătorii apreciază că măsura arestului la domiciliu trebuie să fie însoţită de ansamblul garanţiilor recunoscute în cazul măsurii privative de libertate a arestului preventiv. „Astfel, Curtea apreciază că stabilirea naturii măsurii preventive a arestului la domiciliu în sensul că aceasta este o măsură preventivă privativă de libertate determină faptul că aceasta trebuie însoţită de ansamblul garanţiilor recunoscute în cazul măsurii preventive privative de libertate a arestului preventiv. Această concluzie se impune, având în vedere, pe de-o parte, similitudinea celor două măsuri din perspectiva naturii şi a substanţei acestora, aspect stabilit atât de Curtea Constituţională, cât şi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, şi, pe de altă parte, principiul ce rezultă din jurisprudenţa Curţii Constituţionale, potrivit căruia norma constituţională a art. 23 trebuie interpretată în sens larg, cu referire la toate măsurile preventive privative de libertate", se precizează în motivare.
Curtea reţine că, spre deosebire de situaţia arestului preventiv, care se poate dispune din nou faţă de inculpatul care a mai fost anterior arestat preventiv în aceeaşi cauză, în cursul urmăririi penale, al procedurii de cameră preliminară sau al judecăţii, numai dacă au intervenit temeiuri noi care fac necesară privarea sa de libertate, în cazul arestului la domiciliu aceasta garanţie nu este reglementată.
Totodată, judecătorii observă că temeiurile ce stau la baza luării măsurilor preventive privative de libertate sunt similare celor reţinute în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului — inculpatul a fugit ori s-a ascuns, în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală sau de la judecată, ori a făcut pregătiri de orice natură pentru astfel de acte; inculpatul încearcă să influenţeze un alt participant la comiterea infracţiunii, un martor ori un expert sau să distrugă, să altereze, să ascundă ori să sustragă mijloace materiale de probă sau să determine o altă persoană să aibă un astfel de comportament; inculpatul exercită presiuni asupra persoanei vătămate sau încearcă să realizeze o înţelegere frauduloasă cu aceasta; există suspiciunea rezonabilă că, după punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva sa, inculpatul a săvârşit cu intenţie o nouă infracţiune sau pregăteşte săvârşirea unei noi infracţiuni — şi apreciază că acestea îşi pierd din intensitate odată cu trecerea timpului, pierzându-şi în acelaşi timp caracterul suficient.
„Aşa fiind, Curtea apreciază că imposibilitatea dispunerii din nou a unei măsuri preventive privative de libertate faţa de inculpatul care a mai fost anterior arestat la domiciliu sau arestat preventiv în aceeaşi cauză, în cursul urmăririi penale, al procedurii de cameră preliminară sau al judecăţii, dacă nu au intervenit temeiuri noi care fac necesară privarea sa de libertate, se constituie într-o garanţie ce însoţeşte măsurile preventive privative de libertate. Din această perspectivă, Curtea constată, cu atât mai mult, că dispunerea unei noi măsuri preventive privative de libertate, după ce anterior faţă de persoana respectivă a mai fost dispusă o măsură preventivă privativă de libertate, nu se poate baza pe aceleaşi temeiuri care au fundamentat dispunerea primei măsuri preventive privative de libertate. (...) Or, având în vedere că măsura preventivă a arestului la domiciliu este o măsură similară celei a arestului preventiv, având natura unei măsuri preventive privative de libertate, Curtea apreciază că aceasta trebuie însoţită de aceleaşi garanţii ca cele prevăzute în cazul măsurii preventive a arestului preventiv, inclusiv cea reglementată de dispoziţiile art. 238 alin.(3) din Codul de procedură penală", spun judecătorii CCR.
CCR a decis: Arestul la domiciliu afectează libertatea persoanei
4 martie 2017
- citeşte totul despre:
- curtea constitutionala,
- ccr,
- arest,
- domiciliu,
- preventiv,
- magistato,
- privare,
- libertate





Din aceeaşi categorie:
Propunere PSD: "Ora de sport să fie obligatorie şi la grădiniţă"
(7 aprilie 2017)
504 vizualizări
Ce pot face românii care nu au încheiat contracte noi de energie electrică şi gaze până la 1 iulie. Precizările vicepreşedintelui ANRE
(2 iulie 2021)
51 vizualizări
Amenzi uriaşe pentru şoferii care îşi tin animalele de companie pe locurile din dreapta
(19 februarie 2020)
117 vizualizări
Autoritatea Electorală Permanentă: 18.917.485 de alegători figurau la 31 august în Registrul electoral
(15 septembrie 2018)
54 vizualizări
Curtea Constituţională a primit şapte contestaţii după alegerile prezidenţiale
(4 noiembrie 2014)
56 vizualizări
Telemeaua de Ibăneşti a devenit produs cu denumire protejată în UE
(15 martie 2016)
52 vizualizări
Ministerul Justiţiei propune modificări legislative după cazul Caracal
(22 august 2019)
34 vizualizări
Şcoli închise joi în zece judeţe şi în Capitală, cursuri suspendate parţial în alte cinci judeţe
(11 ianuarie 2017)
741 vizualizări
Sfântul Vasile, considerat ”păzitorul de duhuri rele”, este sărbătorit astăzi. Obiceiuri şi tradiţii
(1 ianuarie 2023)
249 vizualizări
ATENŢIE Noua metodă prin care eşti furat în trafic cu maşina
(21 iunie 2015)
495 vizualizări
ISU: Românii să-şi facă provizii de apă şi hrană în eventualitatea unui seism puternic
(27 ianuarie 2015)
161 vizualizări
Aproape 1.400 de locuri de muncă, oferite prin reţeaua Eures. Ce meserii sunt căutate în statele UE
(22 august 2015)
145 vizualizări
Ministrul Educaţiei: Niciun material auxiliar nu mai este valabil începând de astăzi
(9 august 2017)
197 vizualizări
România a votat degeaba impotrivă: vom fi obligaţi să primim peste 6.000 de imigranţi
(23 septembrie 2015)
506 vizualizări
Trenuri suplimentare pentru mini-vacanţa de 1 Mai
(16 aprilie 2015)
171 vizualizări
Constanţa: Peste 20 de clădiri aflate în paragină, supraimpozitate cu 300 până la 500 la sută
(28 aprilie 2017)
118 vizualizări
Poliţia efectuează percheziţii la persoane suspectate că au accesat ilegal registrul de vaccinare al unui centru din Alba, pentru a emite în fals adeverinţe de vaccinare.
(5 august 2021)
14 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

În zilele noastre, este ușor să pariezi pe meciuri de fotbal live și pe zeci de
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole