Raed Arafat a explicat la Digi24 că se constată în România o creştere continuă a numărului de infectări, creştere prin transmitere comunitară, care va continua dacă nu se respectă regulile şi în absenţa unei legislaţii clare privind carantina din punct de vedere medical.

 

"Lipsa respectării unor reguli de către o parte din populaţie, de către operatori economic a dus la o creştere continuă prin transmitere comunitară. Avem creştere semnificativă continuă.

 

Trendul e în creştere şi singura soluţie e ca populaţia să se convingă că trebuie să respecte regulile care s-au solicitat şi să nu asculte campaniile care îndeamnă să nu le respecte. Astea sunt probleme serioase care vor duce la creştere mai departe.

 

Din discuţiile avute cu colegii care urmăresc situaţia reiese că la acest moment, dacă lumea nu începe să respecte mai mult regulile şi să-i respecte pe cei care le respectă, riscul de a continua să crească numărul de infectări e destul de serios.

 

Problema e că noi am luat măsuri de relaxare care s-au ţinut cu excepţia ultimelor, dar pentru relaxare trebuia să existe măsuri compensatorii, măsurile compensatorii sunt în responsabilitatea individului - portul măştilor, spălatul pe mâini, fără zone aglomerate, să eviţi anumite comportamente care altădată erau normale, dar acum trebuie să ai grijă la ele.

 

Ce s-a întâmplat în ultima perioadă e intensificarea campaniilor negaţioniste care spun că virusul nu există sau care folosesc ideea libertăţii individuale, cum că orice om are dreptul să refuze să respecte regulile.

 

Aceste campanii au avut un efect, fiind destinate unei categorii de oameni.

 

Fiecare campanie a avut efecte asupra unei categorii de oameni.

 

Lăsăm foarte mulţi oameni să rămână liberi să circule şi să facă orice, nu se poate impune măsura izolării sau carantinării.

 

Sunt oameni care au plecat din spital fiind simptomatici sau au refuzat internarea, nimeni nu ştie în comunitate cum se comportă, această situaţie  agravează acum situaţia generală, ceea ce poate duce la o creştere mai mare a cazurilor", a declarat Raed Arafat, la Digi24.

 

Raed Arafat: Nu putem vorbi doar de libertatea individului, trebuie să vorbim şi de drepturile celor din jurul lui

El a explicat că dacă o zonă devine un focar, iar specialiştii consideră că e necesar să fie carantinată, măsura poate fi luată.

 

"Dar şi aici e nevoie de o legislaţie foarte clară.

 

Avem nevoie de o legislaţie clară pe carantină, izolare, luarea deciziilor, altfel instrumentele pe care putem interveni sunt mai puţine, suntem vulnerabili pe decizii, iar acestea devin uşor contestabile.

 

E nevoie de lege care să ne permită să luăm măsuri cum sunt în toată lumea.

 

Trebuie să fie măsura izolării, a carantinării, nu putem vorbi doar de libertatea individului, trebuie să vorbim şi de drepturile celor din jurul lui.

 

Nu poate nimeni să spună: dreptul meu e să fac ce vreau, ştiu că sunt infectat dar nu mă interesează.

 

Trebuie găsite mijloace prin care să putem să izolăm, să carantinăm o persoană din punct de vedere medical până când e sigură pentru comunitate şi poate să se întoarcă în comunitate sau în izolare la domiciliu.", a adăugat Arafat.

 

În ultimele 24 de ore au fost raportate 555 de cazuri noi de COVID-19, cel mai mare număr înregistrat în România de la începutul pandemiei de coronavirus. Au fost efectuate 13.147 de teste. Recordul negativ din ultimele 24 de ore l-a depăşit pe cel din 11 aprilie, când România număra 523 de noi îmbolnăviri. A fost singura dată când a fost depăşit pragul de 500 de cazuri noi.

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro