A 59-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematică pentru elevii de liceu se va desfăşura anul viitor la Cluj-Napoca, în perioada 3 - 14 iulie, anunţă Ministerul Educaţiei.

La Olimpiada Internaţională de Matematică sunt aşteptaţi peste 600 de elevi din peste 100 de ţări, fiecare stat fiind reprezentat de o echipă formată din maximum şase elevi şi însoţită de cel puţin doi profesori matematicieni.

În total, luând în calcul şi organizatorii şi profesorii evaluatori, vor participa peste 1.000 de persoane.

Probele de concurs vor avea loc în zilele de 9 şi 10 iulie în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. Durata este de patru ore şi jumătate, timp alocat rezolvării a patru probleme (traduse în limba fiecărei ţări prezente). Evaluarea lucrărilor se va face în intervalul 11-12 iulie şi va fi urmată de festivitatea de premiere în 13 iulie.

Competiţia este organizată, în parteneriat, de Ministerul Educaţiei Naţionale, de Societatea de Ştiinţe Matematice din România şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, cu sprijinul Facultăţilor de Matematică şi Informatică din Bucureşti şi Cluj-Napoca şi al Institutului de Matematică „Simion Stoilow” din cadrul Academiei Române, iar costurile organizării sunt asigurate de Ministerul Educaţiei. Demersul de a aduce competiţia pentru a patra oară în România aparţine Societăţii de Ştiinţe Matematice din dorinţa de a celebra Centenarul Marii Uniri de la 1918, precizează Ministerul Educaţiei.
 

Olimpiada Internaţională de Matematică (OIM) a fost lansată de România în 1959, la iniţiativa profesorului Tiberiu Roman, secretar general al Societăţii de Ştiinţe Matematice. Primele două ediţii s-au desfăşurat la Braşov şi Sinaia, reunind exclusiv ţări din fostul bloc comunist. În 1969 a participat şi prima ţară occidentală, iar după 1970 mai multe state vestice au devenit membre ale OIM. România deţine recordul de organizări, fiind gazdă în 1969, 1979 şi 1999. România şi Bulgaria sunt singurele ţări cu prezenţă neîntreruptă la acest concurs, iar într-un clasament neoficial pe medalii, România se clasează pe locul trei.