Într-o ediţie specială Deşteptarea României, Cătălin Striblea l-a avut ca invitat pe ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, pentru a răspunde întrebărilor venite de la ascultătorii Europa FM.

 

Ministrul Educaţiei spune că este nevoie de o evaluare a cadrelor didactice:

 

”Trebuie să ai conduceri în şcoli selectate pe criterii relevante şi obiective. Pentru asta trebuie să ai organizate concursuri pentru directorii de şcoli. Este un element esenţial, dacă vrei să faci evaluare. Pentru că, în orice sistem, directorul unei şcoli va fi implicat în evaluarea cadrelor didactice pe criterii de performanţă, legate de criteriile de performanţă ale elevilor.

 

Ce să înţeleg, că urmează un proces de scoatere la concurs a tuturor posturilor de directori din ţara asta?

 

Cu siguranţă da.

Chiar şi pentru cei care sunt pe funcţii cu concurs, şi aşa mai departe?

Cu siguranţă, da. Şi obiectivul este să reuşim acest lucru înainte de vacanţa de vară.

Ar fi scoase la concurs posturile de director?

Tot. Director, directori adjuncţi.”

 

„Nevoia de evaluare a cadrelor didactice pe criterii de performanţă este un lucru foarte clar. Este un principu care ar face învăţământul românesc mai adaptat la dinamica societăţii”, a spus ministrul Cîmpeanu.

 

Funcţiile de conducere contează şi ele foarte mult în reforma pe care Sorin Cîmpeanu o anunţă în sistemul educaţional, motiv pentru care ministrul spune că vrea ca toate funcţiile de directori pentru şcoli să fie obţinute prin concurs:

 

„Problema nu poate fi tratată şi rezolvată fiind scoasă din context. Întâi trebuie să clarificăm managementul de sistem, relaţia dintre minister, inspectorate şi scoli. Orice structură depinde în evoluţie de calitatea managementului. Este o mare nevoie de profesionalizare a guvernării scolii româneşti. Trebuie să ai organizate concursuri pentru directorii în şcoli. (…) E chiar mai important să ai conduceri bune în şcoli decât să ai conduceri bune în inspectorate. Obiectivul este înainte de vacanţa de vară. În cel mai rău caz, aceste concursuri ar trebui să se organizeze în luna octombrie a acestui an.”

 

În plus, ministrul Educaţiei a mai spus că va lua în calcul şi titularizarea pe o perioadă determinată a cadrelor didactice.

 

”Nevoia de evaluare a cadrelor didactice pe criterii de performanţă, indisolubil legată de performanţa elevilor este un lucru foarte clar. Asta este marea provocare, lucrurile trebuie schimbate… Trebuie să ai şi cu cine, pentru că sunt 220.000 de profesori. Întâi trebuie să clarificăm la nivel macro managementul de sistem: relaţia dintre minister, inspectorate, şcoli şi autorităţi locale. Cine ar face evaluarea? Inspectoratele de acum?”

 

Prin acest demers editorial de o amploare fără precedent, Europa FM îşi propune să scoată la lumină noi perspective şi soluţii la vechi probleme şi să ofere contextul propice unei coeziuni între toţi factorii sociali implicaţi, motivându-i şi inspirându-i cu o viziune puternică a unei Românii deşteptate.

 

 

 

 

 

Sursa: www.europafm.ro