Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a anunţat marţi că 2.340 de primării, adică 80% dintre unităţi administrativ-teritoriale eligibile, au semnat până la sfârşitul lunii iulie contracte de finanţare în valoare de 335 milioane lei cu oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară pentru realizarea cadastrului. România este ţara europeană cu cea mai mică suprafaţă cadastrată,
În România există în prezent 2.949 de primării eligibile pentru a accesa fonduri pentru realizarea cadastrului. Suma totală alocată în 2017 de ANCPI este de 442 milioane lei, pentru un 7,37 milioane de imobile.
Anunţul vine după ce aceeaşi instituţie anunţa că, până la 5 iulie, doar 1.300 de primării, adică 44% din primăriile eligibile, au solicitat finanţare gratuită de la ANCPI pentru realizarea cadastrului.
Potrivit legii, unităţile administrative primesc în acest an pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică câte 150.000 de lei, faţă de 135.000 de lei în 2016.
În plus, începând din 2017 bugetele sunt multianuale, ceea ce înseamnă că primăriile nu pierd banii dacă nu finalizează lucrările până la sfârşitul anului.
“Procedura de achiziţie a serviciilor de înregistrare sistematică va fi organizată de UAT-uri, iar plăţile către primării vor fi efectuate după deschiderea cărţilor funciare aferente imobilelor recepţionate. Finanţarea lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de sector cadastral din extravilan şi, prin excepţie, din intravilan, se realizează în baza unui contract încheiat de UAT cu oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară de pe raza judeţului în care se află”, se mai arată în comunicat.
Potrivit legii, primăriile au obligaţia să selecteze, cu prioritate, sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional şi terenuri agricole subvenţionate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
România este ţara membră a Uniunii Europene cu cel mai slab procent de cadastrare a proprietăţilor, iar una dintre principalele cauze este lipsa de interes sau chiar opoziţia primarilor.
La 5 iulie, doar 9,87 milioane de imobile aveau cadastru şi carte funciară, reprezentând 24,7% numărul total estimat de imobile din România, de circa 40 de milioane.
În 2016, primăriile din România au semnat 1.135 de contracte cu firmele de cadastru, din care 174 au fost reziliate, a precizat Agenţia Naţională de Cadastrare şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), într-un răspuns transmis la solicitarea News.ro.
Cadastrarea înaintează foarte lent şi în prezent. Astfel, potrivit datelor centralizate la nivel naţional, doar 26 de lucrări de cadastrare la nivel de unităţi administrative sunt finalizate, iar 195 de lucrări sunt în derulare.
Obiectivul principal al Programului Naţional de Cadastru şi Carte funciară 2015-2023 (PNCCF) este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri şi apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.
Programul este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI cu peste 4 miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, în valoare de 300 milioane euro.
Guvernul a adoptat în iunie 2016 Ordonanţa de Urgenţă 35/2016, prin care a introdus mai multe măsuri care au ca scop cadastrarea cu prioritate a terenurilor agricole.
Potrivit actului normativ, primăriile pot accesa sume importante pentru cadastrarea proprietăţilor din intravilan, cât şi din extravilan.
Primăriile care semnau contracte trebuiau să demareze procedurile de înscriere a proprietăţilor în cartea funciară până la sfârşitul acanului 2016, pentru a nu pierde finanţarea alocată.
“Mulţi primari au semnat contractual de finanţare şi după au renunţat, de frică să nu fie nevoiţi să dea finanţarea înapoi”, au declarat surse avizate din piaţă.
În aceste condiţii au fost aduse noi modificări în Parlament, prin care contractele de finanţare să fie multianuale, ceea ce înseamnă că primările nu vor pierde sumele alocare dacă nu finalizează lucrările de cadastru până la sfârşitul anului începând din 2017.
Totuşi, potrivit surselor din piaţă, mulţi primari dau dovadă, pe lângă lipsa de informare, şi de rea-credinţă, adică nu vor să demareze procedurile de cadastrare.
Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Prahova a încheiat contracte de finanţare cu 72 de primării din judeţ, pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pe sectoare cadastrale. Unităţile administrativ-teritoriale (UAT) primesc, în 2017, pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică, suma de 150.000 de lei/UAT, faţă de 135.000 de lei/UAT, în 2016.
Obiectivul principal al Programului naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF) este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri şi apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. PNCCF este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI — peste patru miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect o altă sursă de finanţare poate fi constituită din fondurile aferente bugetelor locale.
ANCPI: Peste 2.300 de primării din România au semnat până la 31 iulie contracte de 335 milioane lei pentru realizarea cadastrului
2 august 2017
(180 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Fostul poliţist care a băgat Spitalul Gerota în carantină şi a îmbolnăvit zeci de persoane a fost externat
(6 aprilie 2020)
121 vizualizări
Federaţia sindicatelor din Educaţie cere amânarea concursului pentru directorii de şcoli
(8 octombrie 2016)
531 vizualizări
Laserul de la Măgurele, instrument în lupta împotriva cancerului
(14 decembrie 2014)
118 vizualizări
România actualizează evidenţa personalului cu obligaţii militare. Care este vârsta maximă de mobilizare
(4 martie 2022)
1790 vizualizări
Bucureştiul a ajuns la o rată de incidenţă de 3,11 cazuri de coronavirus la mia de locuitori. În aproape toate judeţele, cu excepţia a trei, se înregistrează un trend ascendent al infecţiilor cu coronavirus.
(13 octombrie 2020)
150 vizualizări
Subiecte accesibile la simularea pentru evaluarea naţională
(18 februarie 2014)
254 vizualizări
Avertizare MAE de călătorie în Spania, din cauza unui cod roşu de precipitaţii. Posibile întârzieri de zboruri şi trafic rutier îngreunat în Valencia şi Alicante.
(19 noiembrie 2018)
77 vizualizări
Vremea să se strice, norii cuprind întreaga ţară. Prognoza meteo pe regiuni
(7 noiembrie 2019)
48 vizualizări
Ministerul Sănătăţii alocă 5 milioane de lei pentru un program pilot de tratament al pacienţilor cu accident vascular cerebral
(24 septembrie 2014)
59 vizualizări
Gheorghiţă: În această perioadă, probabil că mai mult de jumătate din populaţia lumii va trece prin infecţia cu Sars-COV-2; vom ajunge într-o fază endemică / Cred că se va renunţa la majoritatea restricţiilor
(27 ianuarie 2022)
16 vizualizări
Vaccinarea copiilor cu vârste între 5 şi 12 ani cu serul Pfizer va începe în a doua jumătate a lunii ianuarie
(7 ianuarie 2022)
190 vizualizări
Scandalul piticului nud. Primarul din Târgovişte ameninţă KFC cu proces după un clip filmat în Turnul Chindiei
(23 iunie 2017)
143 vizualizări
MAI a simplificat procedura de decontare a serviciilor turistice
(16 ianuarie 2019)
927 vizualizări
Alex Bodi, fostul iubit al Biancăi Drăguşanu, ridicat din casă de mascaţi, acuzat că e şeful unei uriaşe reţele de proxenetism
(11 noiembrie 2020)
259 vizualizări
Şcolile să poată trece cursurile în online la pragul de 6 la mie, prin decizia Consiliului de Administraţie, cere Federaţia Asociaţiilor de Părinţi ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii
(8 octombrie 2021)
269 vizualizări
Preţurile de consum au crescut din nou în luna mai, aducând inflaţia anuală foarte aproape de nivelurile din 2018 şi 2019.
(11 iunie 2021)
30 vizualizări
Incredibil ! Pacient cu coronavirus, în Bucureşti, scuipă medicii care îl tratează, ca să îi infecteze !
(16 martie 2020)
1813 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Impactul Inteligenței Artificiale în industria cazinourilor online
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole