Autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM) a relansat www.netograf.ro, o aplicaţie care permite utilizatorilor să verifice viteza de transfer a datelor furnizată de operatorii telecom. În cazul în care există abateri semnificative şi repetate cu privire la parametri tehnici stabiliţi prin cabonament, clientul are posibilitatea, dacă operatorul nu remediază situaţia, să solicite ruperea contractului în baza rezultatelor măsurătorilor aplicaţiei ANCOM.

 

Prin intermediul platformei Netograf se testează calitatea serviciului de acces la internet prin măsurarea conexiunii existente între echipamentul terminal al utilizatorului final şi un server de test aflat într-un nod de tip internet interexchange, aflat în Bucureşti, determinându-se astfel valorile parametrilor de calitate măsuraţi.

 

“Am completat capabilităţile Netograf cu o nouă aplicaţie web şi cu aplicaţii destinate terminalelor fixe pentru Windows şi MAC OS şi aplicaţii destinate terminalelor mobile pentru Android şi IoS. Noile aplicaţii, în versiune beta în acest moment, oferă utilizatorilor posibilitatea de a măsura şi evalua parametrii de calitate tehnici pentru serviciul de acces la internet: viteza de transfer a datelor – download şi upload, întârzierea de transfer a pachetelor de date, variaţia întârzierii de transfer şi rata pierderii de pachete de date”, spune Eduard Lovin, vicepreşedinte ANCOM.

 

Testul prin intermediul aplicaţiei web se poate efectua din orice browser internet: Mozilla Firefox, Google Chrome, Safari, Opera, Edge, atât de pe echipamente fixe (desktop, laptop), cât şi de pe echipamente mobile (telefoane mobile, tablete).

 

Aplicaţiile mobile sunt disponibile în magazinele dedicate: App Store pentru terminale cu sistem de operare iOS şi Google Play Store pentru terminale cu sistem de operare Android. De aici se pot descărca şi instala pe terminalul mobil propriu pe baza contului aferent magazinului respectiv.

 

Aplicaţiile pentru terminale fixe pentru Windows şi MAC OS se descarcă şi se instalează pe terminalul fix accesând linkul disponibil pe prima pagină a aplicaţiei web. Tot aici sunt linkuri şi către magazinele aplicaţiilor mobile.

 

“Netograf este un instrument care oferă utilizatorilor posibilitatea de a verifica performanţa reală a serviciului de acces la internet în ceea ce priveşte viteza sau alţi parametri de calitate a serviciului, astfel încât, atunci când există diferenţe importante, permanente sau regulate între această performanţă şi performanţa indicată de furnizorul de internet în contract, utilizatorul să beneficieze de remedii potrivit prevederilor legale şi contractuale”, a mai spus Lovin.

 

Pentru obţinerea valorilor contractuale pentru parametrii de calitate ai serviciului de acces la internet, în cadrul Netograf există o serie de recomandări pentru internet fix şi mobil (referitoare, de exemplu, la limitări datorate sistemului de operare, utilizarea unui terminal cu caracteristici inferioare, trafic de fundal în timpul efectuării măsurătorilor, utilizarea unui program antivirus sau firewall etc).

 

“În primul rând le recomandăm utilizatorilor să consulte procedurile de măsurare a vitezelor disponibile în contractele furnizorilor de servicii de acces la internet, precum şi pe site-urile web ale acestora", a afirmat reprezentantul ANCOM.

 

Pentru verificarea faptului că măsurătorile s-au desfăşurat în condiţii optime şi că rezultatele nu sunt influenţate de factori externi, Netograf implementează o serie de verificări pentru detectarea eventualelor probleme. În funcţie de tipul aplicaţiilor, se colectează o serie de indicatori precum încărcare procesor, încărcare memorie, trafic fundal download/upload înainte de test. Dacă pentru o măsurătoare se depăşeşte un anumit prag prestabilit pentru cel puţin unul din aceşti indicatori, aplicaţia evidenţiază factori care au influenţat măsurătoarea respectivă.

 

Măsurarea parametrilor de calitate a serviciilor de acces la internet nu necesită crearea unui cont de utilizator. Însă dacă utilizatorul doreşte să îşi creeze un cont, aplicaţiile pentru terminale fixe şi mobile  pun la dispoziţie o serie de funcţii suplimentare, cum ar fi posibilitatea de a dispune de grafice şi tabele cu valorile istorice ale testelor efectuate, dar şi de a programa teste care să se desfăşoare la intervale de timp periodice, pe parcursul uneia sau mai multor zile.

 

Secţiunea Teste programate este disponibilă pentru aplicaţiile fixe şi mobile Netograf. Aceasta permite utilizatorilor logaţi efectuarea de teste multiple într-un anumit interval de timp, prin activarea testării automate a conexiunii la intervale periodice. Pe parcursul testelor programate nu se pot efectua alte teste prin intermediul aplicaţiei respective. Testarea automată poate fi anulată oricând de utilizator.

 

Utilizatorul nelogat poate accesa istoricul ultimelor 30 de teste realizate prin intermediul aplicaţiilor fixe şi mobile  în formă tabelară, poate accesa fiecare test şi vizualiza detalii aferente acestuia.

 

Utilizatorul logat are acces la mai multe facilitaţi în ceea ce priveşte accesarea propriului istoric de măsurători în cadrul aplicaţiilor web, fixe şi mobile.

 

Astfel, pe lângă vizualizarea în formă tabelară a tuturor măsurătorilor efectuate logat, realizate pe orice tip de aplicaţie, tehnologie, dispozitiv şi pentru orice furnizor şi ofertă şi a detaliilor aferente, acesta poate vizualiza măsurătorile şi în formă grafică şi le poate downloada în format ".csv" sau ".pdf". Utilizatorul logat poate selecta perioada (implicit sunt afişate măsurătorile efectuate în contul respectiv în ultimele 30 de zile), furnizorul sau tipul de ofertă  pentru care doreşte afişarea istoricului. În plus acesta are acces la filtre suplimentare care îi permite să aleagă tipul de dispozitiv, de aplicaţie şi conexiune pentru care doreşte afişarea istoricului.

 

Secţiunea Hartă este disponibilă prin browser. Prin intermediul acestei secţiuni testele efectuate de utilizatori pentru internet fix şi mobil pot fi vizualizate separat pe harta României sub formă grafică, în reprezentare automată sau heatmap.

 

Utilizatorul poate selecta locaţia unde doreşte să vizualizeze reprezentarea pe hartă a măsurătorilor. De asemenea acesta poate alege perioada aferentă reprezentării, parametrul de calitate măsurat sau furnizorul de servicii pentru care doreşte să vizualizeze reprezentarea pe hartă.

 

Harta nu este încă populată cu măsurători. Va fi populată în momentul în care vor exista suficiente măsurători astfel încât aceasta să fie relevantă. “Îi încurajăm pe utilizatori să folosească Netograf având în vedere că furnizorii nu au voie să taxeze, să deducă din traficul aferent planului tarifar, să limiteze sau blocheze traficul de date al utilizatorilor finali dinspre şi înspre Netograf", a mai spus Lovin.

 

 

Sursa: www.profit.ro