Biserica Ortodoxă Română declară, printr-un comunicat de presă, că este deschisă pentru o discuţie cu privire la tema impozitării veniturilor sale. Însă condiţia principală este să fie luate în discuţie şi retrocedările sau compensaţii de la Stat pentru bunurile care au fost confiscate în vremea comunismului.

„Biserica este deschisă pentru o discuţie pe tema impozitării veniturilor ei dacă această discuţie este abordată împreună cu chestiunea retrocedării sau a compensării tuturor proprietăţilor bisericeşti confiscate de Statul român, astfel încât Biserica să poată dispune de resursele necesare pentru întreţinere şi pentru susţinerea operei ei social-filantropice”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei Române.

Patriarhia Română mai spune că până acum au fost retrocedate doar o parte din bunurile confiscate de regimul comunist.

„Faptul că Biserica Ortodoxă Română este bine organizată şi are capacitatea de a-şi administra eficient proprietăţile trebuie apreciat şi promovat, iar nu invidiat şi denigrat. Cele aproximativ 800 de instituţii şi programe socio-medicale şi educaţionale (cabinete medicale, cabinete de consultanţă, cămine şi centre pentru bătrâni, copii şi alte persoane defavorizate, grădiniţe etc.), pentru susţinerea cărora anul trecut (2014) eparhiile Patriarhiei Române au cheltuit peste 87.000.000 lei, sunt susţinute în imensa lor majoritate tocmai din veniturile obţinute corect şi transparent de eparhiile Bisericii Ortodoxe Române. (…) Reamintim că statutul fiscal al Cultelor din România este similar cu cel din majoritatea statelor Uniunii Europene în care acestea sunt susţinute pentru contribuţia lor la viaţa societăţii”, mai spun reprezentanţii Patriarhiei.

De asemenea, aceştia mai spun şi că „proprietăţile şi veniturile bisericeşti sunt astăzi folosite pentru susţinerea multiplelor activităţi derulate de Biserică în societatea românească”.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat săptămâna trecută că s-ar putea impozita şi veniturile Bisericii, inclusiv cele provenite din vânzarea lumânărilor sau ale obiectelor de cult.