Atunci când devenim şoferi, fie matori, fie profesionişti, trebuie să avem grijă şi de perioada de expirare a actului. Nu de puţine ori au fost cazuri în care posesorii de permis auto au omis schimbarea carnetului de conducere. Din păcate, ca orice lege din România, şi în acest caz există anumite hibe de care puţină lume ştie.

 

Termenul de prelungire pentru permisul auto

În legislaţia românească în vigoare, mai exact în Codul Rutier, există specificaţii clare în ceea ce priveşte permisul de conducere. Conform legii permisul de conducere este valabil pentru o perioadă de zece ani. După această dată este foarte important să facem schimbarea permisului, pentru a nu fi în ilegalitate.

 

Riscul, dacă circulăm cu un permis expirat, este să primim o amendă contravenţională şi între 6 şi 8 puncte penalizare. Pentru a fi în legalitate, este de prefereat să facem acest lucru cu cel puţin două luni înainte de data expirării permisului.

 

Paşii sunt simpli, începând cu depunerea unei cereri la instituţia care se ocupă cu eliberarea permisului de conducere. Ulterior, ca şi documente, sunt necesare fişa medicală, obţinută în urma unor teste la o clinică autorizată, actul de identitate şi achitarea taxei de eliberare a noului permis de conducere, în valoare de 89 de lei. Dar, aşa cum spuneam la început, există o hibă în Codul Rutier, hiba care ar putea permite anumitor categorii de persoane să obţină reînoirea permisului de conducere.

 

Hiba din Codul Rutier pentru persoanele în vârstă

În cazul în care un posesor de permis auto este trecut de vârsta de 70 de ani, acesta poate la fel de uşor să-şi reînoiască permisul. Aceasta este, de fapt, o hibă în Codul Rutier care le permite acestora să primească un nou permis auto. Explicaţia este foarte simplă. La persoanele în vârstă medicii sunt cei care decid până la ce vârstă pot conduce un autoturism.

 

În România un medic poate refuza să elibereze fişa medicală, mai ales pentru persoanele în vârstă. Dar, cum se întâmplă de obicei, un român oricând poate să-şi prelungească permisul prin mici atenţii. Chiar dacă persoana în cauză trece de 85 de ani.

 

Această hibă, din păcate, a fost speculată în ultimii ani de mai mulţi participanţi la trafic, octogenari, dar finalul în trafic a fost de multe ori unul tragic. Pentru moment această înlesnire nu a fost scoasă din Codul Rutier, sau nu a fost făcută o nouă reglementare pe marginea ei. Astfel că, oricine poate să-şi reînoiască permisul, mai ales dacă este trecut de vârsta de 80 de an, fără probleme.

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro