Compania de stat CFR Călători a oferit studenţilor peste 780.000 de bilete gratuite în lunile februarie şi martie, după intrarea în vigoare a măsurii privind gratuitatea la transportul feroviar, de aproape două ori mai mult decât biletele cu reducere vândute studenţilor în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit informaţiilor trimise de companie la solicitarea News.ro.

De la 1 februarie 2017, Guvernul a decis ca toţi studenţii din România să aibă gratuitate la transportul feroviar pentru un număr nelimitat de călătorii, inclusiv pe perioada vacanţelor universitare şi indiferent de operatorul feroviar. În acest context, CFR Călători a înregistrat în două luni aproape o dublare a numărului de bilete oferite studenţilor, iar numărul abonamentelor a crescut de peste zece ori.

”În lunile februarie şi martie a.c., în baza HG 42/ 2017, le-au fost emise studenţilor peste 780.000 de bilete gratuite şi un număr de peste 11.300 abonamente lunare. În aceeaşi perioadă a anului 2016, peste 417.000 bilete cu reducere şi peste 1.050 de abonamente le-au fost emise studenţilor”, au declarat reprezentanţii companiei, la solicitare News.ro.

Aceştia au menţionat că, pentru luna martie 2017, au putut fi analizate doar vânzările din emiterea electronică.

În februarie, plenul Senatului a votat proiectul de lege privind adoptarea ordonanţei de urgenţă care acordă, printre altele, călătorii gratuite cu trenul pentru studenţi, respingând amendamentul introdus în comisia de buget prin care călătoriile studenţilor erau limitate între localitatea de domiciliu şi cea în care studiază.

La finalul lunii martie, preşedintele Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare Comercial (FNFMC), Grigore Mare, a avertizat că angajaţii de la căile ferate aşteaptă până în 20 aprilie aprobarea creşterii salariale cu 25%, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, îşi rezervă dreptul să declanşeze acţiuni de protest.

El a atras atenţia că, după ce Guvernul a decis ca studenţii să călătorească gratuit, a crescut afluxul de călători şi există riscul să nu fie destule vagoane pentru a face faţă transportului, iar la casele de bilete ar putea apărea cozi imense.