Nereuşind să cumpere din piaţă energie electrică pe 1 an pentru peste 100 de locuri de consum ale mai multor unităţi militare din întreaga ţară, inclusiv cea românească de la Deveselu ce găzduieşte baza americană cu scutul antirachetă Aegis Ashore, Ministerul Apărării Naţionale (MApN), prin UM 02574 Bucureşti, a fost nevoit să încheie un contract pe doar 3 luni cu un furnizor de ultimă instanţă (FUI), potrivit informaţiilor transmise de instituţie pentru Profit.ro.

 

"În prezent, se află în desfăşurare un contract de furnizare a energiei electrice pentru locurile de consum aflate în responsabilitatea UM 02574 Bucureşti, contract încheiat cu un furnizor de ultimă instanţă (FUI), respectiv Enel. Durata contractului mai sus menţionat este de trei luni, iar preţul unui MWh este de 849 lei. Instituţia militară efectuează toate demersurile pentru rezolvarea situaţiei", a comunicat ministerul pentru Profit.ro.

 

MApN nu precizează dacă preţul de 849 lei/MWh este cel final plătit de minister sau este vorba doar de preţul energiei-marfă, însă dat fiind situaţia cotaţiilor din piaţă, cel mai probabil avem de a face cu a doua variantă, astfel că preţul final sare de 1.000 lei/MWh.

 

Cele peste 100 de locuri de consum aparţin unui număr de 11 unităţi militare, din Bucureşti, Târgovişte, Sibiu, Mangalia, Muncelu, Budieni, Braşov, Deveselu şi Breaza.

 

După cum a relatat Profit.ro, în interval de un an, între noiembrie 2020 şi noiembrie 2021, MApN a organizat 5 licitaţii consecutive de achiziţie de electricitate, toate anulate din lipsă de oferte din partea furnizorilor. Ultima licitaţie a UM 02574 Bucureşti a fost anulată pe 8 ianuarie.

 

Iniţial, MApN voia să încheie un acord-cadru pe 2 ani, pentru achiziţia a maximum circa 55.000 MWh de electricitate, la preţ fix pe toată durata acordului. Preţul-ţintă estimat a fost majorat, de la o procedură eşuată la alta, de la 290 la 1.125 lei/MWh, adică de aproape 4 ori.

 

La ultima licitaţie, iniţiată în noiembrie anul trecut, ministerul a redus durata acordului-cadru vizat la numai 1 an, ţintind achiziţia a cel mult 25.638 MWh. Mai important, MApN a renunţat la pretenţia de a i se garanta un preţ fix de furnizare pe toată durata acordului. Astfel, instituţia a scris în caietul de sarcini că preţul propriu de furnizare al ofertantului câştigător (care include preţul de achiziţie a energiei, costurilor tranzacţiilor de achiziţie şi echilibrare, precum şi costul de furnizare) va fi actualizat trimestrial în funcţie de preţul furnizorului de ultimă instanţă (FUI) desemnat de la acel moment.

 

FUI au obligaţia legală de a gestiona clienţii finali care nu au asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă.

 

"Conform anunţului de participare nr. CN1037223/ 27.11.2021, U.M. 02574 Bucureşti a organizat procedură de atribuire pentru încheierea unui acord-cadru de furnizare energie electrică pentru unităţile aflate în responsabilitatea sa. Conform anunţului de atribuire nr. CAN1070676/ 08.01.2022, procedura a fost anulată automat deoarece la data limită de depunere a ofertelor (04.01.2022) nu au existat ofertanţi înscrişi. Având în vedere reticenţa operatorilor de a participa la procedurile organizate anterior, autoritatea contractantă a întreprins următoarele măsuri în organizarea procedurii menţionate mai sus: adaptarea preţului propriu de furnizare estimat (preţul nu include tarifele reglementate de ANRE, acciză şi TVA) la preţurile practicate în piaţa de energie electrică; diminuarea perioadei acordului cadru de la doi ani la un an şi introducerea unei formule de ajustare trimestrială a preţului propriu de furnizare, înainte de încheierea fiecărui contract subsecvent; organizarea unui proces de consultare a pieţei în SEAP/SICAP, conform anunţului de consultare a pieţei publicat la nr. MC1015654/ 02.07.2021; transmiterea de notificări operatorilor economici de profil, suplimentar faţă de cele transmise prin intermediul SEAP/SICAP, referitoare la organizarea procedurii de atribuire", se mai arată în răspunsul MApN pentru Profit.ro.

 

MApN va beneficia de la 1 februarie, alături de aproape toţi ceilalţi consumatori noncasnici, de plafonarea preţului final la energie electrică la 1 leu/kWh, echivalentul a 1.000 lei/MWh.

 

In plină escaladare a tensiunilor cu Rusia pe tema Ucraina, care l-a determinat pe comandantul său suprem Joe Biden să anunţe creşterea prezenţei militare americane în România şi Polonia, şi armata Statelor Unite, cea mai puternică a lumii, se confruntă pe plan local cu problema scumpirii galopante a energiei electrice. Şefii facilităţii antirachetă de la Deveselu, parte a Marinei americane, au fost nevoiţi să le ceară voie superiorilor lor să accepte dublarea preţului energiei electrice din contractul cu furnizorul român al bazei, pentru ca aceasta să nu ajungă în portofoliul unui furnizor de ultimă instanţă (FUI), la care preţul ar fi fost de peste 5 ori mai mare, după cum a relatat Profit.ro. Astfel, americanii au acceptat luna trecută o propunere de majorare de 2,4 ori a preţului energiei din contract de la 1 ianuarie 2022, de la 374,50 lei/MWh la circa 900 lei/MWh.

 

La Deveselu funcţionează o unitate militară românească, în interiorul acesteia aflându-se unitatea militară americană care operează scutul antirachetă. Fiecare dintre cele două unităţi îşi administrează separat activitatea de logistică şi achiziţii, astfel că furnizarea de energie pentru cele două se face pe contracte diferite.

 

 

 

 

 

Sursa: www.profit.ro