Metodele învechite de predare la clasă, materia stufoasă, presiunile părinţilor şi importanţa examenelor din clasele a VIII-a şi a XII-a au dezvoltat în România un sistem de învăţământ paralel, pe bani grei.
Piaţa meditaţiilor atinge cote importante, potrivit unui studiu recent care arată că 40% dintre elevi fac ore suplimentare, pentru care părinţii dau până la 2.000 de lei într-un an şcolar. Totul începe chiar din clasele primare.
La nici o lună de la începutul anului şcolar, unii părinţi îşi trimit deja copiii la meditaţii.
Întrebată dacă îşi duce copilul la meditaţii, o mamă a răspuns: „Facem, sigur că facem. La Matematică 60 de lei şi la Română 50 de lei, două ore.”
Tarifele din Galaţi nu sunt cu mult diferite de cele din Braşov, de exemplu. Vlad este în clasa a patra şi se pregăteşte în paralel.
Vlad Leah, elev: „La meditaţii învăţăm nişte lucruri noi cum ar fi metoda algebrică, la scoala facem doar figurativă. Şi e mai sever un pic.”
Maria Huţanu, bunica lui Vlad: „Este bun, dar pentru mai multă siguranţă, mai multă reuşită.”
La Ploieşti, părinţii alocă 150 de lei pe săptămână pentru orele de pregătire în particular şi unii recunosc că lipsa lor de timp îi împinge la aşa ceva.
Maria, părinte: „Fără pregătire nu se poate pentru că ce se face ca pe vremea mea să zic aşa nu se mai face şi sunt foarte grele. Eu una nu fac faţă, sunt cu munca şi lecţiile trebuie să meargă înainte şcoală. ”
Preţurile pentru şedinţa de meditaţii diferă de la o materie la alta. Potrivit anunţurilor de pe internet, matematica este cea mai scumpă, urmată de informatică, limbi străine, romană şi ştiinţe.
Elevă în clasa a XII-a: „70 de lei pentru o şedinţă. Aş fi preferat să învăţ totul din şcoală şi să nu fie nevoie de aceste meditaţii, na, sunt nişte bani.”
Elevă clasa a XII-a: „La biologie şi chimie fac dintr-a XI-a meditaţii. Şi o să mă apuc şi de meditaţii pentru BAC.”
În Capitală meditaţiile costă 120 de lei în medie, pe săptămână, potrivit sodajului făcut de Registrul Educaţional Alternativ. Cele mai mari tarife, de 200 de lei şedinţa, sunt la liceele de renume, potrivit estimărilor.
La acest centru de dezvoltare din Cluj-Napoca, o şedinţă de pregătire individuală costă 65 de lei.
Teodora Crişan, manager centru de meditaţii: „Dar dacă frecvenţa e mai mare de două sau trei ori pe săptămână scădem acest preţ. De asemenea se pot face meditaţii în tandem sau grupuri de la aproximativ 30 de lei. În plus oferim asistenţă pentru teme, 8-9 lei pe oră.”
4 din 10 elevi fac meditaţii plătite la materiile de şcoală, potrivit unui studiu Salvaţi Copiii de anul trecut. La cele mai multe ore de meditaţii merg tinerii de la liceu, peste jumătate fac ore suplimentare, dar nici la gimnaziu nu e cu mult diferită situaţia. Când vine vorba despre costuri, aici sunt bugetele anuale, raportate de participanţii la acest studiu. Peste 1.000 de lei pentru elevii din clasele 1-4, cel mai mult cheltuie părinţii elevilor de gimnaziu, peste 2.000 de lei. Bugetul pentru meditaţii la liceu este de peste 150 de lei pe săptămână în medie. Acestea sunt preţuri valabile anul trecut.”
Sociologii pun acest fenomen pe lipsa de timp a părinţilor şi pe calitatea slabă a predării din şcoală.
Ioan Hosu, sociolog UBB Cluj: „Eu cred că în unele locuri există o modă că văd unii părinţi că alţii îşi dau la meditaţii copii, vor să îşi dea şi ei. Pe de altă parte există şi o nevoie pentru suplinirea cursurilor din mediul public. Vedem şi că structura învăţământului românesc este deficitară, că există schimbări de la an la an şi pentru că tot mai mulţi elevi dintre cei buni şi foarte buni vor să meargă în străinătate ca prima opţiune, iar aceste cursuri sunt necesare.”
Autorităţile nu au o estimare recentă a pieţei meditaţiilor, dar sistemul acesta paralel de învăţământ îi costă pe părinţi anual sute de milioane de euro, conform Comisiei Europene. Potrivit codului de etică al profesorilor, adoptat anul trecut, acestora le este interzis să facă meditaţii contra cost cu elevii pe care îi au la clasă.
Sursa: www.stirileprotv.ro