Ziua de ieri a reprezentat o adevărată lovitură pentru trustul MEDIA PRO. După ce dimineaţa au început descinderile poliţiei, atât la trust cât şi la alte 66 de societăţi comerciale, procurorii au dispus reţinerea a 11 persoane acuzate de spălare de bani şi evaziune fiscală care urmează să fie înfăţişate instanţei cu propunere de arestare preventivă. Prejudiciul adus bugetului de stat este estimat la suma de 1.500.000 euro, iar sumele supuse procesului de spălare a banilor se ridică la aproximativ 10.000.000 euro. In aceste împrejurări, MEDIA PRO a emis un comunicat de presă pe care îl redăm integral :

“În contextul percheziţiilor recente, le oferim autorităţilor întregul nostru sprijin şi cooperarea noastră pe durata acestui demers. Aşa cum am demonstrat şi în aprilie, suntem preocupaţi să respectăm legislaţia în vigoare şi să promovăm cele mai bune practici, astfel că suntem transparenţi şi deschişi în faţa procedurilor autorităţilor” se arata in comunicatul MediaPro.

Anchetatorii susţin că, în perioada 2009 — 2014, persoanele reţinute au conceput şi implementat mai multe circuite financiare în scopul fraudării bugetului de stat, precum şi al spălării şi reciclării sumelor de bani provenind din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, practicând în acest sens două moduri de operare.

Astfel, inculpaţii, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale având ca obiect de activitate prestarea unor servicii în domeniul producţiilor media şi de publicitate, au înregistrat în evidentele contabile ale societăţilor şi au declarat organelor fiscale facturi de achiziţii fictive, provenind de la 17 societăţi comerciale cu comportament de tip “fantomă”, ce figurau cu obiect de activitate similar.

Ulterior, sumele reprezentând contravaloarea acestor achiziţii erau transferate în conturile bancare ale societăţilor “fantomă”, de unde erau retrase în numerar de reprezentanţii acestora, cu diferite justificări şi predate în numerar celor care dispuseseră transferul acestora.

Un alt mod de operare constă în faptul că inculpaţii, în calitate de persoane fizice, au prestat în favoarea altor societăţi comerciale din domeniul media mai multe servicii în domeniul producţiilor media şi de publicitate, pentru care au emis mai multe facturi de achiziţii fictive în numele mai multor societăţi comerciale “fantomă”, încasând ulterior prin conturile acestora din urmă sumele virate de beneficiarii serviciilor, acestea fiind retrase în numerar şi predate persoanelor fizice prestatoare, în fapt, ale serviciilor, realizându-se astfel “ascunderea” faţă de organele fiscale a veniturilor impozabile încasate.

Sursa : agerpres