Poliţiştii din Mureş au verificat activitatea unei firme de transport persoane şi peste 200 de taximetrişti, angajaţi ai firmei, într-un dosar penal în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală.

La data de 7 iulie a.c., poliţiştii de investigare a criminalităţii economice ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş au efectuat controale la o societate comercială cu obiect de activitate transport de persoane şi au verificat peste 200 de taximetrişti, care îşi desfăşurau activitatea pe 123 de autovehicule.

Din cercetări a reieşit că, începând cu ianuarie 2010, reprezentanţii societăţii de transport ar fi evidenţiat în contractele individuale de muncă încheiate cu angajaţii doar 2 ore din cele 8 ore de servicii de taximetrie prestate zilnic de aceştia, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale.

De asemenea, reprezentanţii firmei în cauză ar fi determinat anumiţi angajaţi să transcrie fictiv  autovehiculele personale în proprietatea societăţii, pentru ca toate cheltuielile efectuate cu întreţinerea maşinilor să fie înregistrate în contabilitatea firmei, astfel încât să scadă taxele şi impozitele datorate bugetului de stat.

Totodată, taximetriştii ar fi achitat angajatorului 100 de lei pe zi pentru fiecare taximetru, taxă care nu ar fi fost înregistrată în contabilitatea societăţii.

O altă metodă folosită pentru sustragerea de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale constă în transmiterea de către taximetrişti a unor impulsuri electrice în casele electronice fiscale de pe autovehicule, impulsuri ce ar fi anulat valoarea reală a curselor efectuate.

Prejudiciul estimat în urma acestor fapte se ridică la câteva milioane de lei, urmând ca valoarea exactă să se stabilească pe parcursul cercetărilor.

În urma verificărilor, au fost ridicate mai multe înscrisuri de interes pentru cauză.

Poliţiştii au condus la audieri peste 80 de persoane.

Activităţile s-au desfăşurat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mure, iar acţiunea a beneficiat de suportul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.