Admistraţia Fondului de Mediu intenţionează ca, în acest an, să deruleze un program prin care va oferi finanţare nerambursabilă persoanelor fizice care îşi montează acasă panouri fotovoltaice pentru producţia de energie electrică, potrivit unor surse oficiale.

„Cei de la AFM intenţionează să lanseze un program prin care să finanţeze până la 20.000 de persoane fizice care doresc să îşi monteze instalaţii mici de producţie a energiei electrice, cu o putere de până la 6 KW fiecare. Nu s-au stabilit încă toate detaliile, dar la o putere de 6KW, fiecare persoană care accesează schema va primi circa 5.000 de euro”, au spus sursele noastre.

Această formă de sprijin trebuie notificată Comisiei Europene, dar şansele ca Executivul comunitar să se opună sunt practic minime.

Cetăţenii care îşi instalează aceste panouri fotovoltaice pot folosi energia produsă pentru propriul consum, iar ce depăşeşte poate fi vândută în reţea, distribuitorii fiind obligaţi să preia energie.

Condiţia de bază este ca, pentru a beneficia de finanţare, puterea evacuată în reţea trebuie să fie cel mult egală cu puterea pe care o are contractată pentru consumul din reţea, nu mai mare.

Această prevedere poate stimula achiziţia de echipamente şi apetitul consumatorilor de a deveni şi producători (aşa numiţii prosumeri), în condiţiile în care, potrivit surselor noastre, se pare că o parte din barierele legislative care până acum nu permiteau plata energiei livrate de cei mici in reţea, vor fi eliminate.

Principala problemă era că statul nu ştie cum să încadreze micii producători pentru a-i taxa, şi de mai multă vreme ANRE şi Ministerul Finanţelor poartă discuţii pe această temă. Sursele noastre spun că situaţia începe să se deblocheze. „S-a propus să se excepteze prosumerii de la obligaţia de a se autoriza, nu mai trebuie să se înregistreze ca PFA. Ulterior, Finanţele îi vor excepta de la plata impozitului pe venit, dar încă se discută despre acest lucru. În ceea ce priveşte problema plăţii TVA, legea actuală spune că firmele cu o cifră de afaceri de 300.000 de lei pe an sunt scutite de TVA, deci prosumerii s-ar califica automat, nu trebuie să plătească TVA, însă Finanţele spun că ei trebuie să ţină evidenţe şi să emită facturi. Soluţia, propusă tot de Finanţe, este ca prosumerul să delege furnizorului obligaţia de a emite factura pentru energia livrată de prosumer. Apoi, prosumerul şi furnizorul se vor regulariza, fiecare cu câtă energie a livrat celuilalt”, au spus sursele noastre.