Un deţinut din Penitenciarul Iaşi este urmărit penal de DNA după ce s-a dat drept procuror DNA, în convorbiri telefonice cu doi primari, cărora le-a pretins mită pentru a tergiversa cercetările într-un pretins dosar penal pe numele celor doi edili.

Procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Gigel Popa, deţinut în Penitenciarul Iaşi, pentru trafic de influenţă şi introducere de bunuri şi obiecte interzise în penitenciar, şi faţă de Costel Niculae şi Ciprian Dinu, pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, aceştia din urmă fiind reţinuţi.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 3 - 9 aprilie 2015, Gigel Popa, din interiorul Penitenciarului Iaşi, a telefonat la doi primari de comună, recomandându-se cu numele unui procuror cu funcţie de conducere din cadrul DNA, şi a pretins de la aceştia foloase necuvenite pentru a-şi folosi influenţa referitoare la tergiversarea cercetărilor într-un pretins dosar penal ce ar fi fost constituit în urma unor denunţuri formulate împotriva edililor respectivi şi despre care inculpatul pretindea că erau înregistrate pe rolul DNA.

În perioada respectivă, convorbirile telefonice cu cei doi primari au fost purtate de Popa de pe un telefon mobil, pe care l-a introdus ilegal în penitenciar.

Unuia dintre primari Popa i-a pretins "zece mieluşei europeni", adică 10.000 de euro.

Joi, Ciprian Dinu şi Costel Niculae, complici ai pretinsului "procuror DNA", au fost prinşi în flagrant luând de la primar suma de 10.000 euro, echivalentul în lei, şi produse alimentare din carne (10 miei), ei fiind reţinuţi.