Un semnal de alarmă pentru economia românească - cea despre care guvernul Ponta spune că duduie – devine tot mai neatractivă pentru investitorii străini şi autohtoni. Mulţimea de taxe, de impozite inventate, spolierea legală de orice profit şi procedurile  administrative groaie şi umilitoare pentru obţinerea avizelor arată că guvernarea socialistă vrea descurajeze investiţiile private.

Numărul de firme înregistrate la Registrul Comerţului a fost cu 23,6% mai mic, în primele şase luni din 2014, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, scrie Capital.ro. Singurele creşteri au fost în domeniul comerţului cu amănuntul de 16% şi în învăţământ de 18%. Potrivit datelor Registrului Comerţului, domeniile de activitate cu cele mai mari scăderi au fost agricultura, unde s-au înregistart cu 87,7% mai puţine firme şi producţia şi furnizarea de energie electrică, termică, apă caldă şi aer condiţionat, cu 85%.

Distribuţia apei şi industria extractivă au fost alte activităţi unde s-au înfiinţat cu o treime mai puţine societăţi decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Numărul de înmatriculări a scăzut semnificativ şi în intermedieri financiare, cu 29% şi hoteluri şi restaurante, cu 26%.

Acest fenomen se petrece în paralel cu retragerea de pe piaţa românească a tot mai multor companii străine.. Acestea îşi mută afacerile în ţări cu un mediu sănătos şi cu legislaţie clară şi respectată.