Guvernul stabileşte prin ordonanţă de urgenţă că instituţiile nu vor mai cere de la cetăţean cazierul judiciar, ci îl vor obţine singure, a spus premierul Dacian Cioloş la începutul şedinţei de Guvern de marţi.

"Cazierul judiciar, care era solicitat pentru foarte multe decizii sau tipuri de documente oferite cetăţenilor, acest cazier judiciar, conform cu această ordonanţă de urgenţă pe care o propunem astăzi, se va solicita doar între instituţii, în aşa fel încât cetăţeanul nu va mai trebui să se plimbe între ghişee, să scoată cazier judiciar pe o hârtie de la un ghişeu şi să-l depună la alt ghişeu. Prin această ordonanţă, instituţiile statului vor fi abilitate şi obligate să se organizeze în aşa fel încât să poată să transmită direct aceste date", a declarat Cioloş.

"Apoi, copiile după buletin, care se solicită, la fel, la foarte multe dosare, ele vor putea fi trimise şi prin email, iar actul normativ pe care îl propunem astăzi prevede ca în termen de 30 de zile instituţiile publice au obligaţia să anunţe adresa de email la care se vor putea transmite aceste documente, atunci când este sunt solicitate. Apoi se vor elimina copiile legalizate pentru o serie de documente. Această legalizare se va face conform cu originalul de către funcţionarii care solicită aceste documente, în aşa fel încât nu vor mai trebui cheltuieli suplimentare sau să punem oamenii în plus pe drumuri pentru chestiuni care se pot face şi mai simplu. Apoi, în relaţia cu fiscul, va exista posibilitatea plăţilor prin card, atât la ghişeele ANAF, cât şi la Trezorerie, pentru diferite dări sau obligaţii financiare. Şi, de altfel, venim şi cu nişte măsuri prin care într-un mod mai larg cerem instituţiilor statului să-şi diversifice mijloacele de plată, oferind posibilitatea plăţii cu cardul sau prin alte mijloace electronice", a mai spus premierul referindu-se la modalitatea în care Executivul său vrea să simplifice birocraţia.