Instanţa a stabilit că Gheorghe Nica, în vârstă de 43 de ani, care s-a ocupat de operaţiunea ilegală, şi Ronan Hughes, în vârstă de 41 de ani, au jucat “rolurile principale” în operaţiune şi au primit pedepse cu închisoare de 27 şi respectiv 20 de ani.

Judecătorul a afirmat că Nica “a recrutat şi plătit şoferii a căror sarcină era de a colecta migranţii atunci când ajungeau la locul de depozitare din această ţară şi de a-i conduce la casa (casele) de siguranţă, unde urmau să fie reţinuţi până îşi achitau cursa”.

Cei doi şoferi care au manipulat remorca în care se aflau vietnamezii, au fost condamnaţi la 18 ani de detenţie, respectiv 13 ani şi patru luni.

Alţi trei membri ai grupării, dintre care doi sunt români, au fost, de asemenea, condamnaţi pentru apartenenţa la un grup criminal organizat, care se ocupa de imigraţia ilegală. Valentin Calota a primit o pedeapsă de 4 ani şi şase luni de închisoare, Alexandru-Ovidiu Hanga – 3 ani şi Christopher Kennedy – 7 ani.

În luna octombrie 2019, autorităţile britanice au descoperit cadavrele a 39 de cetăţeni vietnamezi ascunse într-un container de camion, într-o zonă industrială din comitatul Essex, la nord-est de Londra. Victimele fuseseră încuiate înăuntru, unde temperaturile au depăşit 38,5 grade Celsius. Copii, femei şi bărbaţi cu vârste între 15 şi 44 de ani au îndurat aceste condiţii timp de cel puţin 12 ore, înainte de a muri, arată justiţia britanică. Instanţa a stabilit că victimele au murit într-un “mod inimaginabil, din cauza lăcomiei totale a acestor infractori”.

Printre victime se aflau absolvenţi de facultate, lucrători din domeniul horeca, zidari sau frizeri. Ei plătiseră câte zece mii de lire sterline pentru a ajunge în Marea Britanie, iar pe parcursul drumului au încercat din răsputeri să-i anunţe pe şofer că nu mai rezistă în containerul de culoare neagră.