La nici două luni de când a intrat în vigoare legea care interzice fumatul în spaţiile publice, senatorii vor să o modifice.

Potrivit Digi24, parlamentarii vor se reintroducă spaţiile special amenajate pentru fumători. Astfel, se vor putea deschide camere speciale, destinate exclusiv fumatului, bine izolate şi corect inscripţionate.

Printre modificări se mai află şi redefinirea noţiunii de „spaţiu închis” cu pereţi de jur împrejur şi nu cu doi pereţi laterali, cum e acum.

„Cei care vor să fumeze trebuie să poată să fumeze acolo unde nu periclitează în niciun fel nefumătorii. Pe de altă parte, trebuia să fie redefinită sintagma de spaţiu public închis pentru că definiţia pe care o dădea lege, pe lângă faptul că era ilogică, era şi extrem de discriminatorie pentru fumători”, a declarat deputatul Daniel Fenechiu, iniţiatorul amendamentelor, pentru Digi24.

De asemenea, pe lângă penitenciare, senatorii vor să permită fumatul şi în spitalele de psihitrie. Problema a fost reclamată chiar de reprezentanţii spitalelor de psihiatrie, care spun că bolnavii psihici cronic nu pot înţelege că nu au voie să fumeze în clădire.

Modificările, aprobate în unanimitate de comisiile de Sănătate şi Economică, vor fi supuse la vot în Senat şi apoi în Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Potrivit unui sondaj IRES, doar unul din zece români este nemulţumit de legea anti-fumat, care este deja în vigoare în majoritatea statelor europene.

Acelaşi studiu arată că 75% dintre respondenţi nu fumează deloc tutun, în timp ce doar 18% fumează zilnic. Sondajul IRES susţine că patru din zece fumători au încercat să se lase de acest obicei în ultimul an.