Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, un proiect potrivit căruia jurnaliştii pensionari, membri ai uniunilor de creatori, vor primi o indemnizaţie de până la 50% din pensie.

Proiectul legislativ modifică Legea 8/2006 şi a fost adoptat cu 207 voturi ”pentru” şi 7 votul ”împotrivă. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. 

Potrivit Legii 8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, cuantumul indemnizaţiei reprezintă echivalentul a 50% din pensia cuvenită titularului.

Conform proiectului adoptat, pentru a beneficia de indemnizaţie, persoanele vizate trebuie să aibă o vechime de cel puţin15 ani în practicarea meseriei de jurnalist şi să fie membru al unei asociaţii de presă recunoscută legal timp de minimum cinci ani.

”Prin uniuni de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică se înţelege persoanele juridice române de drept privat, fără scop patrimonial, din domenii precum cel al creaţiei muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice şi al artelor plastice care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publică", se arată în proiect. 

Deputatul PNL Gheorghe Ialomiţianu a anunţat în plenul Camerei că liberalii susţin acest proiect de lege.

"Prin acest proiect de lege se face o reparaţie pentru cuprinderea tuturor pensionarilor care fac parte din uniunea creatorilor. Nu cred că e o problemă cu impactul bugetar atât timp cât ministrul de Finanţe ne spune că are încasări mai mari faţă de prevederile bugetare", a spus Ialomiţianu. 

Proiectul de modificare a legii a fost propus de senatorul UNPR, Haralambie Vochiţoiu, dar a fost semnat de alţi 39 de parlamentari, printre care Gabriel Oprea, Mihai Fifor, Florentina Jipa sau Eugen Nicolicea.